Hrvatski radio

Radio Rijeka

Razbijena ploča s imenom Josipa Broza Tita u Demetrovoj ulici

14.03.2016.

11:28

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekle noći nepoznati je počinitelj razbio ploču na ulazu u Društvo "Josip Broz Tito" blizu riječke tržnice. Taj je čin osudio i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na jutrošnjem redovitom susretu s novinarima.

Atmosfera linča koju stvaraju akteri aktualne vlasti očito uzima maha te nasilje polako ali sigurno postaje prihvatljiv oblik izražavanja, smatra Vojko Obersnel. "Kao gradonačelnik, ali i kao građanin naše države najoštrije osuđujem huškanja, potpirivanja mržnje, prijetnje te izvikivanja ustaškog pozdrava u središtu Zagreba, ali i izjave političara kojima se širi netrpeljivost i strah, poput one  o 'skakanju u Savu' kakva se ovih dana mogla čuti na općem Saboru HSP Ante Starčević", piše Obersnel u priopćenju i poziva sve da dobro promisle što i kako govore te da pokušaju učiti iz grešaka u povijesti, prije nego što bude prekasno.

Moram izraziti žaljenje što je u našem gradu razbijena ploča s imenom Josipa Broza Tita, istoimenoga društva u Demetrovoj ulici, rekao je Zlatko Komadina. Pozvao je vladajuće da zaustave širenje govora mržnje koji prerasta u nasilje.

Kaže da retorika o bacanju ljudi u Savu, kakva se nedavno čula na skupu HSP-a dr. Ante Starčević, izaziva reakcije te da treba zaustaviti govor mržnje koji se širi u političkim kampanjama i na društvenim mrežama. 

"Mislim da je zadnji čas da odgovorni, pogotovo koji obnašaju vlast, u ovom slučaju Hrvatska demokratska zajednica, vrate u bocu ove duhove iz HSP-a koje su pustili", rekao je Komadina. Poslušajte Komadininu izjavu i preuzmite Obersnelovo priopćenje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.