Hrvatski radio

Radio Rijeka

Razlog za optimizam: sve više prvašića u školama Gorskoga kotara

25.09.2016.

12:05

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog otežanih uvjeta života, u Gorskom kotaru se desetljećima bilježi iseljavanje i drastičan pad broja stanovnika. U jednom od demografski najugroženijih dijelova Hrvatske, unatoč nepovoljnim prognozama, podaci o broju upisanih učenika u jednu od goranskih osnovnih škola potiču blagi optimizam.

Broj upisanih učenika u prvi razred Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Delnicama ugodno je iznenadio i ravnatelja škole Mladena Bolfa: "Za razliku od prošle godine, kada smo imali 29 prvaša, ove godine imamo upisanih njih 49. Time smo jako zadovoljni, zadržali smo dva razredna odjela prvih razreda i vjerujem da će tako ostati i u nekim projekcijama za budućnost".

Delnička osnovna škola, podsjeća ravnatelj Bolf,  u svom izdvojenom Područnom odjelu naselja Crni Lug lani nije upisala nijednog učenika. No, nova je nastavna godina i tamo započela uz mnogo više optimizma jer su ove godine upisali petero prvašića – koji ne moraju putovati do 14 kilometara udaljenih Delnica.

Sve to nije dovoljno da bi se na demografske trendove u Gorskome kotaru gledalo s više optimizma, iako i pogled u budućnost nudi umjerenu nadu. "Projekcija je da bismo dogodine trebali upisati više od 40 prvaša. Očito ima mladih obitelji koje žele ostati ovdje, no važno je da se pokrene gospodarstvo kako bi se ljudi zaposlili", kaže ravnatelj Mladen Bolf i upozorava: ne bude li sustavnoga poticanja ostanka mladih obitelji u Gorskome kotaru, ovogodišnji upisni rezultati ostat će tek iznimka u goranskome demografskom sivilu. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.