Hrvatski radio

Radio Rijeka

Razvoj otoka: poticati ulaganja, prometnu povezanost i kvalitetu života

11.09.2018.

16:12

Autor: Hina

Život na otoku: panorama Cresa (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Život na otoku: panorama Cresa (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Na otoke se isplati ulagati, ali treba činiti više kako bi se olakšali životni uvjeti, poboljšala dostupnost zdravstvenih usluga i prometna povezanost, otvarala radna mjesta i resteretilo ulaganja - neki su od naglasaka s konferencije Novog lista o razvoju otoka, održanoj danas u Opatiji.

Novim zakonom o otocima namjerava se poboljšati prometnu povezanost i gospodarstvo te pojačati ulaganja, rekao je ministar turizma Gari Capelli. Naglasio je da se iz podataka i rezultata vidi da se itekako isplati ulagati na otocima. "Ulagači očekuju da prije svega povežemo otoke modelom koji je najbolji za investicije", rekao je i naglasio da su investicije na otocima oko 30 posto skuplje te se od vlade očekuje porezno rasterećenje.

Ove je godine turistički promet zabilježen na 48 otoka, a na otocima je raspoloživo 474 tisuće ležajeva ili trećina kapaciteta u Hrvatskoj, rekao je voditelj Odjela istraživanja tržišta u Hrvatskoj turističkoj zajednici Saša Popovac. Na otocima je 18 posto kapaciteta hotela, 24 posto kapaciteta kampova i 28 posto kapaciteta objekata u domaćinstvu. Najviše ležajeva je na Krku, Pagu, Viru i Lošinju, a svaki 2017. godine na otocima je boravio svaki peti turist.

Govoreći o mogućim poticajnim mjerama, Cappelli je rekao kako smatra da bi trebalo osigurati povrat 100 posto PDV-a investitorima na otocima, naročito u javnom sektoru, te da treba pokušati dogovoriti povoljnije cijene prijevoza za investicije na otocima, primjerice šlepera na trajektima. 

Te su cijene definirane koncesijskim ugovorima i određuje ih država, rekao je predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta, koji očekuje rast prometa od četiri posto u odnosu na prošlu godinu te ističe da Jadrolinija ima akcijski plan za obnovu flote.

Bez sinergije i potpore lokalne zajednice nemoguće je ulagati, smatra predsjednik uprave malološinjske Jadranke Sanjin Šolić. Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac kazala je da su u hrvatske otoke od 2004. do 2017. uložene gotovo 22 milijarde kuna, a iz sredstava za otoke iz fondova EU-a od 2014. do 2018 financiraju se 63 projekta s ukupno više od milijarde kuna. Ciljevi novoga zakona, po njezinim su riječima, upravljanje razvojem, demografska i gospodarska revitalizacija, ciljano upravljanje otočnom politikom i održivim razvojem, samoodrživost i podizanje kvalitete života.

U zakonu se, kako je rekla, uvode pojmovi otočani i otočnost, pa se radi na tome da se odredi tko su otočani - jesu li to oni koji na otocima žive više od 183 dana godišnje? Uvode se i otočni koordinatori, proširuje se uporabna funkcija otočne iskaznice, potiče se društveno poduzetništvo, uređuje se uklanjanje otpada i potiče razvoj civilnoga društva, dodala je Žalac. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.