Hrvatski radio

Radio Rijeka

Razvojni koraci Sveučilišta u Rijeci

17.07.2013.

15:13

Autor: Saša Vuksan / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U kampusu na Trsatu završena je samo trećina posla. 'Sada je najvažnije završiti barem dio objekata studentskog smještaja da bi se spremno dočekala Europska univerzijada 2016.' To je istaknuo rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin na današnjem sastanku s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom i suradnicima.

Rektor Pero Lučin upozorio je i na razvojne korake što slijede: funkcionalna integracija Sveučilišta, projektiranje druge faze kampusa koja na Trsat dovodi još tri fakulteta i sveučilišnu knjižnicu, pretvaranje riječkog KBC-a u sveučilišnu bolnicu i novi Znanstveno tehnološki park na 60.000 kvadrata iznad 3. maja. I to sa što većim udjelom europskog novca u financiranju tih projekata: to su osnove plana.

Cilj je i dovođenje vrhunskih znanstvenika stvaranjem izvrsnih uvjeta za njihov rad. Neki dijelovi Sveučilišta već su odmakli prema tom planu, a najdalje su otišli na Odsjeku za biotehnoligiju: Jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, kolega Vlado Parfura, u području neuroznanosti, već je počeo raditi s nama i sad je u fazi preseljenja svog laboratorija u sveučilišne odjele.

Lučin je naglasio da dobri uvjeti koštaju, a sve je spremno za projekt koji financiraju strukturni europski fondovi: taj projekt je devetnaest milijuna eura, odnosi se na opremu u biomedicini, centar za napredno računanje, dakle super kompjuter, opremu za mikro i nanoznanosti i opremu za laboratorij građevinskog fakulteta.

Cilj svih budućih projekata je samoodrživost, ali im je potrebna pomoć u početnim investicijama. Sveučilište u Rijeci želi biti uključeno u razvojne planove Primorsko-goranske županije jer želi postati jak regionalni igrač koji će pomoći razvoju novog gospodarstva, kulture i mediteranske poljoprivrede. Primjerice, trenutno rade tipizaciju istarskog pršuta uz pomoć najnaprednije tehnologije za identifikaciju biokemijskog sastava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.