Hrvatski radio

Radio Rijeka

Razvojni preporod sjevernojadranskih otoka i Gorskog kotara

01.04.2019.

16:28

Autor: Neva Funčić

Jardas, Komadina i Kružić pred novinarima o razvojnom zamahu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Jardas, Komadina i Kružić pred novinarima o razvojnom zamahu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Idućeg tjedna će u Bruxsellesu biti potpisan deset milijuna eura vrijedan ugovor za projekt Horizon 2020 Insulae, energetske samodostatnosti europskih otoka. Petina tog novca namijenjena je projektu energetske samodostatnosti sjevernojadranskih otoka Unije, Vele i Male Srakane i Susak.

Ericsson će raditi ispitivanja, fakultet metodologiju, REA pripremu projekta, a dobili su i pismo namjere HEP-a koji bi, izvan projekta Horizon, gradio fotonaponsku elektranu. Potpisivanje ugovora je najavljeno za 12. travnja i tada počinje teći rok od 48 mjeseci za realizaciju projekta, rekao je Jardas.

U Primorsko-goranskoj županiji je najavljeno da će gradnja fotonaponske elektrane na Unijama početi iduće godine.

Uz REA-u, u taj projekt su uključeni Vodoopskrba Cres-Lošinj, Ericsson-Nikola Tesla i zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, rekao je direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas. "Hrvatska komponenta programa vrijedna je dva milijuna eura, od toga je REA-i namijenjeno 550 tisuća", objasnio je.

Ravnatelj Regionalne razvojne agencije Vedran Kružić najavio je da će uskoro zapošljavati i otočke koordinatore, a u Gorskom kotaru pripremaju razvojni preporod.

Investicijska konferencija najavljena je za 26. travnja u Mrkoplju, a preduvjet projekta transformacije Gorskog kotara u pametnu regiju je nedavno usvojen novi Zakon o brdsko-planinskim područjima.

Kružić je rekao kako su nedavno održane tri radionice povezivanja i educiranja goranskih poduzetnika na kojima su pokušali povezati čak 855 raznih poticajnih mjera.

"Cilj je okrupniti goranske projekte za poticanje kvalitete i standarda života, kako bi ih lakše kandidirali za sufinanciranje iz državnih i europskih fondova. Prvenstveno mislimo na projekte iz područja energetike, javne rasvjete, komunalnog standarda, moguće nove modele zdravstvenih usluga i školovanja na daljinu. Namjera je zaustaviti gospodarski pad, naseliti ljude u Goski kotar i zadržati one koji u njemu žive", rekao je Kružić.

Novinarima je najavio i da je RRA Kvarner pripremila natječajnu dokumentaciju kako bi tri strukovne škole u Rijeci i Opatiji, ugostiteljska, medicinska i elektroindustrijska obrtnička škola, postale regionalni centri kompetentnosti. Taj bi status svakoj od škola u idućoj školskoj godini osigurao i do 30 milijuna kuna za opremu i projekte.

Riječ je o velikom iznosu, za koji se očekuje i dodatak od zainteresiranih gospodarskih partnera, kako bi učenici vježbali na opremi koju će koristiti na početku radne karijere. Opatijska ugostiteljska škola umrežena je sa školama u Crikvenici, Krku i Malom Lošinju, gdje bi također trebala stići nova oprema.

Natječaj za uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU otvoren je do rujna, no prijava primorsko-goranskih škola već je pripremljena, rekao je Kružić.

Ovi su projekti još jedan dokaz da je PGŽ sa oko 3,5 milijarde kuna u hrvatskom vrhu po korištenju sredstava iz fondova Europske unije, odmah nakon Grada Zagreba, istaknuo je župan Zlatko KomadinaPoslušajte:

Sjevernojadranski otoci, Gorski kotar i školski centri izvrsnosti su tema, pripemila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.