Hrvatski radio

Radio Rijeka

Realizirani radovi zaštite od poplave vrijednosti 3,3 milijuna eura

27.09.2021.

13:46

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Hrvatska i Slovenija u sklopu projekta Frisco 2 na nekoliko lokacija obalnog pojasa pograničnih rijeka Kupe i Drave realizirale su 3,3 milijuna eura vrijedne radove kojima su poboljšane mjere zaštite od poplave.

Projektne su aktivnosti s 85 posto sufinancirane potporama Europske unije. Zajedničkom svečanošću regionalni su čelnici vodoprivrednih poduzeća iz dvije države prigodno obilježili dovršetak radova uz gornji tok rijeke Kupe.

Na hrvatskoj strani izgrađen je 109 metara dug i 1,3 milijuna kuna vrijedan protupoplavni zid ispred naselja Hrvatsko čime je nakon višegodišnjih nastojanja konačno pronađeno pouzdano zaštitno rješenje.

"Hrvatsko je na našem području bilo najizloženije opasnosti od poplava, a samim tim i najaktivnije kada govorimo o provedbi zaštitnih mjera. Nakon dovršenih radova uvjereni smo da će stanovništvo biti mirnije, a službe koje provode mjere zaštite od poplave manje angažirane", naglasio je voditelj Ispostave Hrvatskih voda za Gorski kotar Vanja Rački.

Strahovati od poplave više ne moraju ni stanovnici naselja Kuželj u Sloveniji, gdje je u izgradnju objekata i provedbu mjera zaštite od poplave uloženo 400 tisuća eura.  

O vrijednosti i važnosti netom dovršenih radova uz Kupu više je saznao Nenad Lučić. Poslušajte:

 

vodoprivreda Hrvatska - Slovenija, pripremio Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.