Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rebalans gradskog proračuna: 50 milijuna kuna manje u riječkoj blagajni

26.11.2015.

15:56

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rebalansom proračuna riječke su gradske financije smanjene za 51 milijun i 300 tisuća kuna, što iznosi 6,4 posto proračuna. Nakon rasprave na sjednici Gradskoga vijeća, rebalans je usvojen s 20 glasova za i 11 protiv. Koje su osnovne zamjerke i gdje se rezalo ?

Gradska blagajna sada je "teška" 747 milijuna kuna. Za smanjenje od 6,4 posto gradonačelnik Vojko Obersnel krivi Europsku uniju jer, kaže, nije bilo natječaja za povlačenje sredstava. Na to je reagirala Tea Čaljkušić Mance iz HDZ-a: "Ranije nam je kriv bio Zagreb, sada će nam kriva biti Europska unija. Ovakvo je vođenje gradskih financija vrlo neozbiljno i neodgovorno", rekla je Čaljkušić Mance.

Na današnjoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća izabran je stari / novi ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović, koji se na natječaj jedini i javio.

Iz HDZ-a dolaze kritike da se rezalo na privatnim dječjim vrtićima, na poduzetništvu i vatrogascima, a da je uredno 500 tisuća kuna isplaćeno za brod "Galeb", da se financirala javna uprava i administracija, kao i dugovi HNK Ivana pl. Zajca.

Danko Švorinić iz Liste za Rijeku se pita zašto se konačno ne prizna da imamo problem s brodom "Galeb", ponovno ističući problem smještaja djece u privatnim vrtićima. O tome Obersnel kaže da nije smanjen iznos, već da vrtići drugih osnivača nisu upisali puni kapacitet – umjesto 468 djece, upisano ih je 355, kaže gradonačelnik.

Oporba Gradu i gradonačelniku zamjera i to što u donošenju rebalansa nemaju ni trunke samokritičnosti, samim tim što se o njemu odlučuje krajem studenoga, kada bi već trebala biti rasprava o proračunu za sljedeću godinu. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.