Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rebalans proračuna, uspostava gradske riznice i manje novca za kićenje

17.11.2015.

14:19

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rebalansirani proračun Grada Rijeke za 2015. smanjuje se za 6,6 posto. Nastavljaju se aktivnosti na uspostavi riznice grada Rijeke, a blagdansko kićenje, što je započelo još prošloga tjedna, stajat će manje od tristo tisuća kuna, rečeno je na kolegiju riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela.

Rebalans predstavlja uravnoteženost prihoda i rashoda pri kraju godine. "Predviđa se smanjenje proračuna za 6,4 posto, prije svega zbog procijenjenog smanjenja prihoda, tako da bi proračun za 2015., nakon izmjena, iznosio 747 milijuna i 500 tisuća kuna. Projekcije proračuna za 2016. i 2017. ostaju iste", rekao je gradonačelnik Obersnel.

U gradskoj upravi se provode aktivnosti na zakonskoj obvezi uspostave riznice. "Pola proračunskih korisnika već je u sustavu, a ako sve bude išlo planiranom dinamikom, u 2017. godini mogli bismo govoriti o kompletnoj uspostavi riznice za svih 77 proračunskih korisnika. Bit će to najveći model riznice na području Republike Hrvatske", rekao je gradonačelnik te naglasio da će se time povećati efikasnost i uvesti dodatna kontrola tokova novca kod svih proračunskih korisnika.

Na kolegiju je bilo riječi i o blagdanskom kićenju grada. "Imamo dosta reakcija građana zašto kitimo jer da trošimo struju. Trebamo se podsjetiti kako je bilo 2007. godine kad smo uložili gotovo milijun kuna za kićenje, od tada uvijek više od 400 tisuća kuna, a ove godine 290 tisuća kuna. Kitimo materijalom koji imamo, primjereno financijskoj situaciji, ali bez obzira na to - ugođaj će biti dobar," rekla je pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.