Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rebalansom proračun manji za 6,5 posto; Obersnel: Država nas čini ovisnima

05.12.2017.

13:30

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog promjena koje su tijekom godine utjecale na prihode i rashode, a koje nisu bile poznate u vrijeme izglasavanja proračuna za 2017., danas je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predložio rebalans.

Riječ je o tehničkom rebalansu za usklađivanje stavaka, rekao je gradonačelnik te predložio novi iznos od 886.100.000 kuna što je 6,5 posto manje u odnosu na početni proračun. Obersnel je izjavio da je nezadovoljan provođenjem porezne reforme kojom se smanjuju izvorni prihodi proračuna, a da su kompenzacijske mjere nedovoljne pa tako jedinice lokalne samouprave čini ovisnima o pomoći države.

"Po tom modelu decentralizacija postaje pojam poput Jetija o kojem znamo priče, ali ga još nitko nije vidio", rekao je u svom stilu Vojko Obersnel te dodao da je porezna reforma jedini uzork pada prihoda u godini u kojoj BDP raste, a riječki poduzetnici dobro posluju.

Utvrđen je Prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2018. godinu. Od 410 programa prijavljenih na natječaj odabrano ih je 108, a Grad Rijeka sufinacirat će ih s ukupno 3 milijuna i 370 tisuća.

Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar izvijestio je danas o rezultatima natječaja za sufinanciranje obnove obiteljskih grobnica, novcem od spomeničke rente na zaštićenim riječkim grobljima Kozali i Trsatu.

Nakon prvog natječaja bio je deset zainteresiranih, a šest grobnica je već obnovljeno. Na posljednjem je natječaju od 11 prijava prihvaćeno devet. Stoga će obnovu tih obiteljskih grobnica Grad Rijeka sufinancirati sa 170 tisuća kuna. Projekt se nastavlja, kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te uspoređuje interes građana s onim kakav je svojevremeno bio za obnovu pročelja i krovova.

Najprije je bilo malo zainteresiranih, a kasnije je interes bio toliki da u proračunu nije bilo dovoljno sredstava za sve. Pozvao je građane koji žele obnoviti grobnice na zaštićenim grobljima Trsatu i Kozali da se jave na natječaj te će im grad sufinancirati obnovu novcem od spomeničke rente.

Grad Rijeka će izdvojiti 310 tisuća kuna za nabavku poklon bonova za najsiromašnije starije osobe u Rijeci. Poklon bon u vrijednosti od 300 kuna dobit će 950 umirovljenika koji imaju prebivalište na području grada Rijeke, a čija mirovina ne prelazi 1.400 kuna. Dobit će ih i osamdesetak starijih od 65 godina koji nemaju nikakvih prihoda, a imaju prebivalište na području grada Rijeke.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.