Fini biskvit s kakaom, sirup i krema od vanilije, pa glazura od čokolade: taman fino da se nagradite nakon proljetne dijete ili da jednostavno zaboravite na nju! Ovaj će vas kolač po receptu naše Jasminke Sušanj odvesti ravno u sočni raj - evo recepta:
SOČNI RAJ
Sastojci:
- Za biskvit: 6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna, pola praška za pecivo, malo soli, 3 žlice kakaa
- Za sirup: 2 dl vode, 150g šećera, 1 vanilin-šećer
- Za kremu: 7 dl mlijeka, 5 žlica griza, 1 prah za puding od vanilije, 200 g putra, 10 žlica šećera u prahu
- Za glazuru: 200 g tamne čokolade, 1 žlica ulja
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180 °C, a pleh s višim rubovima obući u masni papir.
Cijela jaja, šećer i sol pjenasto izlupati. Prosijati brašno s kakaom i praškom za pecivo, pa kuhačom umiješati u jaja. Smjesu izliti u pleh i peći oko 20 min na 180 °C.
Vodu, vaniliju i šećer za sirup zajedno kuhati 10 min i zatim preliti preko još vreloga pečenog biskvita i pustiti da se potpuno ohladi.
Za kremu, skuhati griz na 2 dl mlijeka i ohladiti. Zatim skuhati puding od vanilije na 5 dl mlijeka, i u još kipući puding dodati griz i potpuno ohladiti.
Sada dobro istući putar sa šećerom u prahu pa sve povezati u finu kremu. Ovu kremu premazati preko ohlađenog, natopljenog biskvita pa zaliti glazurom.
Za glazuru jednostavno otopimo čokoladu na pari, dodamo joj žlicu ulja za sjaj i prelijemo preko kolača.
Ova slastica je najfinija nakon što odstoji u frižideru preko noći da se svi okusi povežu, ali ako ste nestrpljivi, možete je odmah narezati i uživati.
Dobar tek! 😋
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.