Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT] Fini biskvit + krema od vanilije + čokoladna glazura = sočni raj!

21.04.2021.

10:56

Autor: HRT - Radio Rijeka

Kakao i čokolada neizostavni su dio sočnog raja!

Kakao i čokolada neizostavni su dio sočnog raja!

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Fini biskvit s kakaom, sirup i krema od vanilije, pa glazura od čokolade: taman fino da se nagradite nakon proljetne dijete ili da jednostavno zaboravite na nju! Ovaj će vas kolač po receptu naše Jasminke Sušanj odvesti ravno u sočni raj - evo recepta:

SOČNI RAJ

Sastojci: 

  • Za biskvit: 6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna, pola praška za pecivo, malo soli, 3 žlice kakaa
  • Za sirup: 2 dl vode, 150g šećera, 1 vanilin-šećer
  • Za kremu: 7 dl mlijeka, 5 žlica griza, 1 prah za puding od vanilije, 200 g putra, 10 žlica šećera u prahu
  • Za glazuru: 200 g tamne čokolade, 1 žlica ulja

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180 °C, a pleh s višim rubovima obući u masni papir. 

Cijela jaja, šećer i sol pjenasto izlupati. Prosijati brašno s kakaom i praškom za pecivo, pa kuhačom umiješati u jaja. Smjesu izliti u pleh i peći oko 20 min na 180 °C.

Vodu, vaniliju i šećer za sirup zajedno kuhati 10 min i zatim preliti preko još vreloga pečenog biskvita i pustiti da se potpuno ohladi.

Za kremu, skuhati griz na 2 dl mlijeka i ohladiti. Zatim skuhati puding od vanilije na 5 dl mlijeka, i u još kipući puding dodati griz i potpuno ohladiti. 

Sada dobro istući putar sa šećerom u prahu pa sve povezati u finu kremu. Ovu kremu premazati preko ohlađenog, natopljenog biskvita pa zaliti glazurom. 

Za glazuru jednostavno otopimo čokoladu na pari, dodamo joj žlicu ulja za sjaj i prelijemo preko kolača.

Ova slastica je najfinija nakon što odstoji u frižideru preko noći da se svi okusi povežu, ali ako ste nestrpljivi, možete je odmah narezati i uživati.

Dobar tek! 😋

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.