Vrijeme je od karnevala, pa makar i pandemijskog, a ako već moramo nositi masku povrh maske i držati udaljenost, klasične domaće fritule s kvascem ne smiju izostati. Evo sjajnog recepta Jasminke Sušanj!
FRITULE S KVASCEM
Sastojci:
500 g brašna, žličica soli, 4 žlice ruma ili rakije, 100 g grožđica, 1 žlica ulja, 1 vrećica suhig kvasca, 2 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 250 ml mlijeka, 1l ulja za prženje, šećer u prahu za posipavanje
Postupak:
Namočite grožđice u rumu. U šalici otopite suhi kvasac u 100 ml mlakog mlijeka sa žličicom šećera. U velikoj zdjeli prosijte brašno i po rubovima posipajte sol. U sredinu stavite šećer, vaniliju, žlicu ulja, umućena jaja i ostatak mlijeka.
Dodajte otopljeni kvasac i umjesite meko tijesto. Na kraju u njega domjesite rum s grožđicama. Sada zdjelu stavite na toplo oko pola sata da se tijesto lijepo digne.
Ulje ulijte u višu posudu i zagrijte. Žlicom vadite tijesto za fritule i pomoću druge žlice stavljajte pržiti. Nemojte previše fritula odjednom da se ulje ne ohladi te da imaju dovoljno prostora za okretanje. Kad fritule porumene s obje strane pečene su.
Izvadite ih na kuhinjski ubrus da upije višak masmoće i još tople obilno pospite šećerom u prahu. Ova je slastica najukusnija svježa i još topla.
Dobar tek!
Emisiju "Iz primorske kuharice" možete poslušati ovdje!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.