Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Torta od svježeg sira s breskvama

09.06.2021.

11:20

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Foto: - / -

Uvijek je svježe bolje od konzerviranog pa iskoristite sezonu bresaka dok traje. Ovoga puta treba im dodati i svježi sir, a oblik torte uvijek je elegantno rješenje. Naša slastičarka Jasminka Sušanj preporučuje uvijek: što kvalitetnije namirnice to je i kolač slasniji.

TORTA OD SVJEŽEG SIRA S BRESKVAMA

Sastojci: 200 g mljevenih aromatičnih keksa, 50 g otopljenog putra, osam listova želatine, jedan omot praška za puding od vanilije, pola litre mlijeka, 125 g šećera, 500 g svježeg punomasnog sira, 250  vrhnja, kilogram breskava.

Priprema:

Pripremite kalup za tortu željene veličine. Breskve plitko zarežite u križ i pofurite u vreloj vodi pa ih ogulite, prepolovite i odstranite košticu. Aromatične kekse, npr. spekulas, sameljite i povežite otopljenim putrom u smjesu pa je utisnite u dno kalupa za tortu.

Za nadjev namočite listove želatine u hladnu vodu. Od praška za puding, mlijeka i šećera skuhajte puding. Namočene listove želatine ocijedite i otopite u još vrelom pudingu. Dok se puding hladi povremeno ga promiješajte. Onda u njega utucite najprije svježi sir, a potom vrhnje istučeno u šlag.

Izlijte polovicu kreme na pripremljenu podlogu pa po njoj rasporedite polovice breskava. Premažite ostatkom kreme i stavite u hladnjak na par sati da torta očvrsne.

Prije posluživanja odstranite stjenke kalupa pa tortu obilno pospite strugotinama čokolade. Prefino!

Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.