Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:48 / 09.03.2017.

Autor: Nenad Lučić

Recept za uspjeh u Vrbovskom: Poljakinja pomaže doći do europskog novca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastojeći biti uspješniji pri kandidiranju projekata na fondove Europske unije, Grad Vrbovsko u Gorskome kotaru je, spletom sretnih okolnosti, na tome poslu prije petnaestak mjeseci uspio angažirati stručnu osobu iz Poljske, Nataliu Zielinsku.

Udajom u Ogulinu Natalia Zielinska svoj je obiteljski život zasad vezala uz Hrvatsku, a poslovna ponuda iz Vrbovskoga, joj je, uz ostalo, omogućila i da ovdašnju situaciju može mjerodavno uspoređivati s onom u domovini. Poljska je, posebno u poljoprivredi, dosad pokazala iznimnu uspješnost u privlačenju europskih poticaja.

Hrvatsku, smatra Zielinska, u tome podosta koči centralizirani sustav upravljanja, loša komunikacija institucija i korisnika te nedovoljan broj stručnih kadrova na lokalnoj razini. Poljoprivreda je u Poljskoj postala ozbiljan posao i mladi nerijetko odlaze iz gradova na selo, dok kod Hrvata, primjećuje poljska stručnjakinja, tu još postoji dosta problema. Porezna politika je, priznaje, u njezinoj domovini mnogo sklonija poljoprivrednicima.

Još tijekom studija u Wrocławu Natalia Zielinska je izvrsno naučila hrvatski jezik, a Hrvatsku smatra predivnom zemljom za odgoj male djece. Hrvati su, kaže, u poslu manje napeti od Poljaka, no zbog boljih obrazovnih i poslovnih mogućnosti Poljska je, zaključuje, njezinoj obitelji još uvijek važeća opcija za budućnost. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.