Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPTI] Malo drugačija pita od sira u kojoj ćete svi uživati!

24.02.2021.

13:41

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ako je i drugačija, pita od sira uvijek počinje dobrim domaćim svježim sirom (Foto ilustracija: Pixsell)

Ako je i drugačija, pita od sira uvijek počinje dobrim domaćim svježim sirom (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

Ova pita od sira ima dva nadjeva, ali neka vas to ne prepadne - uostalom, znate već da su recepti naše Jasminke Sušanj uvijek nenadmašni. A još kad vam zamiriše cijela kuća i susjedstvo... Gušti su gušti!

Sastojci:
 
Za tijesto:
  • 14 žlica brašna
  • 200g putra    
  • pola vrećice praška za pecivo                      
  • 7 žlica šećera u prahu 
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žutanjak
  • malo soli
 
Za prvi nadjev:
  • 1 kg punomasnog svježeg sira
  • 10 žlica šećera
  • 5 žutanjaka
  • ribana korica jednog limuna
  • 2 dl kiselog vrhnja   
  • 1 vanilin šećer
Za drugi nadjev:
  • 6 bjelanjaka
  • 5 žlica šećera
 
Postupak:
 
U prosijano brašno umiješati prašak za pecivo. U sredinu dodati šećer, sol, vaniliju, žutanjak i putar, i brzo umijesiti prhko tijesto. Umotati u foliju i ostaviti u frižideru na par sati.
 
Kalup u kojem ćete peći pitu malo namastiti, pa u njega razvaljati tijesto. Popikati vilicom i staviti peći na 180 °C oko 15 minuta. Dok se kora peče, pripremiti prvi nadjev. Jednostavno, u jednoličnu smjesu povezati sve sastojke.
 
Čim je prošlo 15 minuta i kora je polupečena, izvaditi je iz pećnice, premazati prvim nadjevom i vratiti u pećnicu. Temperaturu smanjiti na 160 °C i peći oko 40 minuta. 
 
Sada istući bjelanjke sa šećerom da snijeg bude čvrst i sjajan, pa premazati preko još vrelog kolača i vratiti u pećnicu na 100 °C na još 15 minuta da se snijeg posuši i malo očvrsne.
 
Pečeni kolač ohladiti, rezati po želji i poslužiti. Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.