Hrvatski radio

Radio Rijeka

Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine!

18.03.2019.

11:08

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Zdravlje zuba čuva se četkanjem! (Foto: Damir Špehar / Pixsell)

Zdravlje zuba čuva se četkanjem! (Foto: Damir Špehar / Pixsell)

Foto: - / -

Besplatni pregledi i konzultacije bit će na Klinici za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka u srijedu 20. ožujka. Povod je Svjetski dan oralnog zdravlja, a u Rijeci će građanima biti dostupno dvadesetak stručnjaka klinike. Prijave nisu potrebne.

Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine - slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se obilježava 20. ožujka, sa ciljem razvijanja svijesti o važnosti oralnog zdravlja za očuvanje općeg zdravlja.

U šest ambulanti Klinike za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka organizirat će se trijaža i specijalistički pregledi, od 9 do 19 sati. Prijave za besplatni pregled nisu potrebne, a dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 051 345 659. Adresa klinike je Krešimirova 40, preko puta Pošte 2.

Oralno zdravlje održava se prvenstveno pranjem zubi. Ako se to ne radi, dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu -  karijesa, upale zubnog mesa i parodontitisa, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz Svjetski dan oralnog zdravlja.

Na oralno zdravlje također utječu način života, socijalni status, obrazovanje i životne navike - način prehrane, konzumacija alkohola i duhana te redoviti kontrolni pregledi. Stručnjaci ističu kako je preventivna skrb uvijek najbolja opcija, ali su ključni i rano otkrivanje i liječenje bolesti zubi.

Prema rezultatima novog međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih provedenog 2018., više od jednom dnevno zube pere 60 posto dječaka i 71 posto djevojčica u dobi od 11 godina, 52 posto dječaka i 77 posto djevojčica od 13 godina te 53 posto dječaka i 76 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Bolesti usne šupljine mogu se reflektirati na zdravlje cijelog organizma, pa je oralno zdravlje iznimno važno za djecu od najranije dobi. Briga o mliječnim zubima, osim što stvara dobre navike u djece, ključna je za kasnije stanje usne šupljine.

Na tom tragu je i nacionalni program "Zubna putovnica" koji uključuje obavezan preventivni dentalni pregled učenika koji upisuju prvi razred osnovne škole i učenika 6. razreda osnovne škole, kao i pilot projekt nadziranog četkanja zubi koji se provodi u vrtićima i školama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.