Hrvatski radio

Radio Rijeka

Reciklažno dvorište u Cresu spremno za rad

10.04.2016.

08:31

Autor: Stanko Čulina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cres i Lošinj ovoga će ljeta napokon prodisati. Ostaju bez tona otpada koji će se uskoro odvoziti u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina. Na prostoru dosadašnjeg deponija smeća Pržići, obavljen je tehnički pregled prvog reciklažnog dvorišta i pretovarne stanice na jadranskim otocima.

To znači da je sve spremno za odvoz otpada s otoka Lošinja i Cresa. Sve počinje još na ulicama grada Cresa. Umjesto klasičnih kontejnera za smeće postavljeni su kontejneri češke proizvodnje znatno većeg kapaciteta, ukopani u zemlju i s dobrom izolacijom neugodnih mirisa. Tu počinje prvo razvrstavanje otpada.

A, onda otpad stiže u reciklažno dvorište na Pržićima, u gradu Cresu. Prva je to potpuno uređena pretovarna stanica iz koje će se posebnim tegljačima smeće s otoka Lošinja i Cresa trajektima odvoziti u Marišćinu na kopnu.

Tehnologija pretovarne stanice unificirana je propisima Fonda za zaštitu okoliša. Planirana je gradnja još četiri županijske pretovarne stanice u Krku, Rabu, Delnicama i Novom Vinodolskom. U Cresu je prva jer grad je uspio riješiti sve potrebne dozvole, a Fond je osigurao 7 milijuna kuna za gradnju stanice.

To znači da otpad više neće biti deponiran na odlagalište na brdu Pržići, nego sve ono što se ne bude uspjelo odvojiti u primarnoj selekciji ide na središnje županijsko odlagalište Marišćina.

Već ovoga ljeta otoci Lošinj i Cres bit će bez deponija za smeće. Godišnje će se iz ove prekrcajne stanice u Marišćinu odvoziti 10 tisuća tona otpada. Bit će to uistinu jedan novi ekološki sustav za zbinjavanje smeća na kvarnerskim otocima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.