Hrvatski radio

Radio Rijeka

Reciklažno dvorište u Kostreni bit će u funkciji za pola godine

26.07.2019.

11:13

Autor: Tatjana Sandalj

Predstavnici izvođača i Općine na lokaciji budućeg reciklažnog dvorišta u Kostreni (Foto: Općina Kostrena)

Predstavnici izvođača i Općine na lokaciji budućeg reciklažnog dvorišta u Kostreni (Foto: Općina Kostrena)

Foto: - / -

Potpisom ugovora između Općine Kostrena i tvrtke MIKIĆ iz Omišlja kao izvođača počeo je projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Kostreni vrijedan oko 3,5 milijuna kuna. Realizacija projekta trajat će oko šest mjeseci.

Dakle, od ukupno 3,5 milijuna kuna potrebnih da bi reciklažno dvorište u Kostreni bilo izgrađeno, nešto više od dva milijuna kuna je bespovratnih iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Razliku će dodati Općina iz vlastitih proračunskih sredstava.

Prijavom na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Kostrena je dobila i više od 820 tisuća kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. To je maksimalan iznos potpore za ovu mjeru, pa će Općina u ukupnom trošku nabavke sudjelovati s tek 15 posto sredstava.

Reciklažno dvorište gradi se na parceli od 2.642 m2, a smješteno je uz prilaznu cestu koja vodi od kružnog toka Urinj prema glavnom ulazu u Rafineriju nafte Rijeka.

Na ograđenom platou od 959 m2 nalazit će se 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga, uredski kontejner i parkirališni prostor, a ostatak površine bit će uređen kao zelena površina na čijem će obodu biti izveden vatrogasni put spojen na pristupnu cestu.

Osim izgradnje i opremanja dvorišta, projekt obuhvaća informativno-obrazovne aktivnosti te promidžbu projekta što će Općina provoditi u suradnji s Komunalnim društvom Čistoća iz Rijeke, lokalnim obrazovnim institucijama i udrugama, a sve radi informiranja mještana i poticanja na odvojeno odlaganje otpada zbog zdravlja, čistoće, ali i izgleda Kostrene kao turističke destinacije.

Ostvareni iznos bespovratnih europskih sredstava za izgradnju reciklažnog dvorišta predstavlja do sada najveći ostvareni iznos sufinanciranja nekog projekta na koji se Općina Kostrena prijavila, s ponosom ističe načelnik Dražen Vranić, poslušajte:

Dražen Vranić: Kvalitetnije zbrinjavanje otpada u Kostreni najkasnije početkom siječnja, pripremila Tatjana Sandalj

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom (Foto: Općina Kostrena)

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom (Foto: Općina Kostrena)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.