Hrvatski radio

Radio Rijeka

Red dot za dizajn pripala Studiju Sonda za zbornik "Autorske bure"

18.07.2020.

13:49

Autor: HRT - Radio Rijeka

Rijeka 2020

Rijeka 2020

Foto: - / -

Zbornik kratkih priča Autorske Bure, čiji koncept i dizajn potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, dobitnik je prestižne dizajnerske nagrade Red Dot Award Brands & Communication. Zbornik je projekt Rjeke 2020 – Eurospke prijestolnice kulture.

Radi se o jednoj od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna, koja se dodjeljuje kontinuirano od 1955. godine, a o dobitnicima odlučuje međunarodni žiri od 24 člana, prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te utjecaja na emocionalni doseg publike

Zbornik kratkih priča Autorske bure nastao je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a izdan je 2019. godine, u sklopu programa Lungomare Art, čija je voditeljica Iva Kelentrić. Izdavači zbornika su RIJEKA 2020 i V.B.Z, selektorica je Željka Horvat Čeč, a urednik: Kruno Lokotar.

16 spisateljica i pisaca regije provelo je mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svaki zasebno, na drugoj lokaciji, stvarajući zajedno zbornik kratkih priča Autorske Bure.

Autori kratkih priča su Faruk ŠehićDorta Jagić, pok. Milena BeniniVladimir ArsenijevićLejla KalamujićNora VerdeRobert PerišićEnver KrivacEdo PopovićAsja BakićOlja Savičević IvančevićDamir KarakašTea Tulić, pok. Bekim SejranovićZoran Žmirić i Josip Novakovich.

Dizajn zbirke buru nastoji dočarati i emocionalno i fizički: tekst je otisnut na paus papiru, uzrokujući preklapanje slova, što podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine.  Podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za buru, znanu i kao vjetar koji bistri um.

Uz kreativne direktore Studija Sonda, Jelenu Fiškuš i Seana Poropata, nagradu zaslužuju i ostali članovi tima: Matko Plovanić i Rajko Ban (layout), Mladen Gvozden (glavni account i produkcija), Paus Glama Basic (ovitak i KB), Pergraphica Natural Rough (KB) te Grafing d.o.o. (tisak).

Zahvaljujući dobivenom Red Dot-u Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture i Autorske Bure obići će svijet putem online platformi i izložbi u organizaciji Red Dot-a, te će biti objavljeni u publikaciji International Yearbook Brands & Communication Design.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.