Hrvatski radio

Radio Rijeka

Referendumom protiv eksploatacije nafte u Jadranu?

21.02.2015.

16:32

Autor: Hina / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O eksploataciji nafte u Jadranu danas su govorili članovi Kluba nezavisnih vijećnika s Jadrana te predstavnici Živog zida. Obje skupine žele da Vlada na vrijeme odustane od projekta, najavljuju referendum, a Živi zid i blokade pokušaja bušenja.

Referendumom, pa ako treba i ''Jadranskim zidom sa stotinama brodica'', Živi zid blokirat će svaki pokušaj bušenja nafte u Jadranu, jer taj projekt smatra očajničkim potezom Milanovićeve Vlade na odlasku. Živi zid radi veliku kampanju protiv projekta eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Ako Vlada izmanipulira referendum izmjenom zakona ili preko Ustavnog suda, mi smo spremni okupiti stotine brodica i blokirati svaki pokušaj bušenja u Jadranu, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Sinčić. Na novinarsko pitanje znači li to da imaju ozbiljnu namjeru zaustaviti istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu, Sinčić je naglasio kako Živi zid osporava legitimitet Vlade, Hrvatskog sabora i saborskih Odbora da umjesto građana sami odluče žele li totalno promijeniti način života ljudi, odnosno priječi s ribarstva i turizma na novu gospodarsku orijentaciju.

Projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana ocijenio je negiranjem elementarne demokracije, naglasivši da je najsporniji način na koji Vlada planira ostvariti taj projekt, zbog čega traže da se na vrijeme odustane od njega.

Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana okuplja vijećnike iz svih sedam jadranskih županija, a radi razmjene iskustava i dogovora akcija, kampanja i projekata iz područja zaštite okoliša i održivog razvoja Jadrana. U Splitu su danas održali tribinu i konferenciju za medije.

Nezavisni vijećnik iz Omišlja na otoku Krku i predsjednik Udruge ''Eko Kvarner'', Vjeran Piršić rekao je da je projektom istraživanja i eksploatacije nafte Agencija za ugljikovodike Jadran podijelili u 28 parcela – ''kao svoj vrt''. Odlučili su dati koncesiju, a potom napravili izuzetno nekvalitetan i zakašnjeli dokument, bez da su o tome pitali županijska ili gradska vijeća, dodao je.

Predsjednik Udruge ''Eko Kvarner'', procjenjuje da je studija o utjecaju na okoliš manjkava barem u četiri područja, kao što su potresi koji se događaju za vrijeme eksploatacije, utjecaj na turizam, more i na ribarstvo, te da je riječ o ''totalno diletantskom dokumentu''.

Zbog toga su, kaže, odlučili krenuti u akciju s pet potrebnih točaka. Od resornog ministarstva traže da se proces zaustavi jer je, smatraju, došlo do kršenja propisa; drugi zahtjev je da se prije eventualnog nastavka sličnog projekta treba napraviti kvalitetnu i potpunu studiju utjecaja na okoliš, potom da se prije potpisa bilo kojeg ugovora konzultiraju jedinice lokalne samouprave, te da treba provesti referendum u svih sedam jadranskih županija.

''Naš posljednji zahtjev je da umjesto eksploatacije Jadrana Hrvatska treba koristiti obnovljive izvore energije sunca i vjetra na Jadranu, te biomase u Slavoniji. Ova je Vlada svjesno zabranila korištenje sunca i vjetra sa ciljem da gura projekte kao što je termoelektrana na ugljen u Pločama i Plominu, te istraživanje nafte na Jadranu. Ove zaključke ćemo poslati na sva općinska, gradska i županijska vijeća na Jadranu'', rekao je Piršić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.