Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regata Storica u Veneciji: kvarnerski guc i krčka pasara niz Canal Grande

05.09.2015.

15:24

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Veneciju, gdje se u nedjelju održava Regata Storica, danas su otputovali članovi Koordinacije "Tradicijska jedra Kvarnera i Istre". Po prvi puta će s tradicijskim kvarnerskim barkama biti sudionici Povijesne regate, jednog od najvećih spektakala Serenissime.

To je je jedna od najvećih manifestacija u bogatome venecijanskom kalendaru događanja, koju prati mnogobrojna publika i mediji. Njeni počeci sežu u davnu 1489. godinu, kad je paradom brodova Republika izrazila dobrodošlicu Caterini Cornaro, supruzi ciparskoga kralja koji je abdicirao u korist Venecije.

Od tada, svake prve nedjelje u rujnu, posade stotina autohtonih plovila venecijanske lagune veslaju od San Marca Canalom Grande. Do bove i natrag, nadajući se da će se baš njihova barka okititi crvenim plamencom pobjednika.

Po prvi puta, poziv za sudjelovanje na povijesnoj regati dobile su i kvarnerske barke. "Veseli dobiveni poziv iz Venecije", kaže koordinator Robi Mohović, „jer on je na neki način i priznanje za rad Koordinacije na očuvanju i revitalizaciji maritimne baštine, jer su napori koji se u tom smislu čine prepoznati i od organizatora ovako velike i poznate manifestacije".

Na Povijesnoj regati veslat će čak dvije kvarnerske barke: kvarnerski guc iz Mošćeničke Drage i krčka pasara iz Krka. Osim toga, hrvatski predstavnici iz Rovinja, Fažane, Lovrana i Mošćeničke Drage veslat će još zajedno s Venecijanima na gondoli sa šest vesla. 

Regata Storica počinje sutra u 16 sati paradom tradicijskih brodova Canalom Grande, predvođena duždevim brodom s posadom u odorama iz doba procvata Serenissime. Poslušajte prilog Branke Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.