Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regata tradicijskih barki u Mošćeničkoj Dragi: zaplovite i sami

10.07.2015.

07:44

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedma smotra i regata tradicijskih barki na jedra "Mala barka" počet će danas u Mošćeničkoj Dragi, a očekuje se sudjelovanje tridesetak tradicijskih barki s cijelog Jadrana. Manifestacija će biti otvorena u 19 sati i trajat će tri dana.

Na otvorenju će nastupiti Limena glazba Spinčići i Riječke mažoretkinje, a ples na svili iznad mora izvest će Nives Soldičić. U 19:30 bit će otvorena izložba MALA BARKA u Galeriji Ekomuzeja MD, u organizaciji Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

U 20 sati počet će revijalno jedrenje tradicijskih barki "Bordižamo na bave s kraja", dva sata kasnije smotra tradicijskih barki u plovidbi ispred Rive pod nazivom "Ples jedara i svjetala". Ali program u Dragi počet će već u 17 sati. Sve do 20 sati bit će dostupne radionice tradicionalnih ribarskih, mornarskih i nautičkih vještina te brodogradnje te sajam eko-etno proizvoda. 

U subotu od 10 sati održava se izložba i prezentacija plovila koja sudjeluju na smotri, u 14:30 startat će regata tradicijskih barki na jedra, a nakon ribarske večere, sudionicima smotre i regate bit će podijeljene nagrade.

Izložba tradicijskih barki bit će dostupna i u nedjelju od 10 do 18 sati, a u 14 sati startat će navigacijsko jedrenje u akvatoriju Mošćenička Draga - Brseč "Bordižamo za dušu i telo". U poslijepodnevnim satima na programu su radionice tradicionalnih pomorskih vještina, a djeca i posjetitelji moći će jedriti na tradicijskim barkama od 18 do 20 sati. U 20 sati bit će održano i predavanje o maritimnoj baštini "Pol uri maritimne kulturi".

Ove godine manifestacija Smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi dio je europskog projekta Mala barka iz Operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013. čiji je cilj turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine sjevernog Jadrana stvaranjem novih turističkih proizvoda. Detalji programa dostupni su ovdje. 

Eduard Kišić je više o programu doznao više od kapetana Robija Mohovića, predsjednika Eko muzeja u Mošćeničkoj Dragi, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.