Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regionalci postigli najveći uspjeh ikad na parlamentarnim izborima

14.09.2016.

13:45

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uspjeh regionalaca 8. izborne jedinice na prijevremenim parlamentarnim izborima najbolji je otkad postoje. Predstavnici koalicije PGS-a, IDS-a i Liste za Rijeku na konferenciji za novinare komentirali su rezultate na parlamentarnim izborima te najavili nastavak suradnje na lokalnima.

Ovo je najbolji ikad postignuti uspjeh regionalaca na parlamentarnim izborima, za koaliciju koja je osvojila 15,27 posto veći udjel glasova nego na izborima prije deset mjeseci. PGS-ovac Darijo Vasilić vjeruje da će se ova regionalna koalicija učvrstiti kao blok te pokrenuti cijeli niz inicijativa na razini Hrvatske ili kroz koordinaciju Mreže regionalnih stranaka koju su kod potpisivanja sporazuma nazvali DELO.

Koalicija PGS, IDS i Lista za Rijeku zajednički će nastupiti i na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Pokazalo se da regionalne stranke imaju stalno biračko tijelo za razliku od instant stranaka, a birači su nagradili nastup bez populizma, rekao je Danko Švorinić iz Liste za Rijeku. "Ponosan sam što su izbori pokazali da se vrijednostima poput građanskog društva, suživota i tolerancije ne može i ne smije trgovati te ocjenjuju da je budućnost pred regionalnom opcijom, a mi nastavljamo našim putem za jaku Rijeku i Kvarner", dodaje Švorinić.

"Drago im je što su tijekom kampanje nametnuli temu decentralizacije te što smo jedina alternativa centralističkim opcijama u borbi za naš kraj", izjavio je IDS-ovac Srđan Srdoč. A tu borbu zajednički nastavljaju i u osvajanju glasova i na lokalnim izborima dogodine u svibnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.