Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regionalna energetska agencija Kvarner obilježila 10 godina postojanja

07.05.2019.

14:21

Autor: Saša Vuksan

Foto: Grad Rijeka

Foto: Grad Rijeka

Foto: - / -

Regionalna energetska agencija Kvarner danas je obilježila 10 godina rada. Osnovala ju je Primorsko-goranska županija 2009. godine kako bi potakla racionalnije korištenje i proizvodnju energije iz obnovljivih i alternativnih izvora.

Kroz prvo desetljeće sedam djelatnika pokrenulo je niz projekata koji su bili prvi takve vrste u Hrvatskoj. Prve fotonaponske instalacije za proizvodnju električne energije na krovovima javnih zgrada u vlasništvu županije, pokretanje regionalnog programa energetske obnove obiteljskih kuća koji je kasnije postao i nacionalni, poticanja prve energetske obnove višestambene zgrade da bi ih u Rijeci sada bilo već više od 300, ugradnja prvih sustava za solarno hlađenje - samo su neki od projekata.

"Da nismo bili ambiciozni i 2013. uvrstili u naš plan da se ova županija opredijelila za obnovljivu energiju i da nismo ucrtali lokacije za sunčane elektrane, danas se ne bi mogli pohvaliti da ćemo vjerojatno do kraja 2019. imati najveću solarnu elektranu u hrvatskoj snage 6,5 mgw na otoku Cresu", rekao je direktor Darko Jardas o trenutno najvećem projektu Regionalne energetske agencije Kvarner. 

U Regionalnoj energetskoj agenciji puno rade na edukaciji, lobiraju za izmjene propisa kako bi zeleni projekti bili lakše izvedivi i često uspijevaju. "Sada počinjemo s energetskom obnovom domova zdravlja nakon što smo, uz pomoć Regionalne energetske agencije obnovili osam škola i tako potrošnju smanjili do 50 posto, a taj novac uložili u školske programe", najavio je župan Zlatko Komadina.

U planu je da prvi naš potpuno energetski neovisni otok postanu Unije te veliko finale projekta e-županija dovođenjem širokopojasnog interneta u svaki njen kutak. Poslušajte:

Deset godina Regionalne energetske agencije Kvarner, pripremio Saša Vuksan

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Darko Jardas (Foto: Grad Rijeka)

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Darko Jardas (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.