Hrvatski radio

Radio Rijeka

Regionalni poslovni forum: suradnja u uzlaznoj putanji

20.10.2017.

14:09

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja godine ponovno će biti otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Beogradu, najavljeno je na Regionalnom poslovnom forumu u Rijeci na kojem je potpisan Sporazum o suradnji gospodarskih komora Rijeke i Beograda.

Nije to bio i jedini potpis: poslovni razgovori, primjerice riječkih Brodokomerc Nove i Jadran hotela s potencijalnim suradnicima, rezultirao je novim ugovorima. Cilj foruma je umrežiti poduzetnike zemalja susjedstva.

"Za poduzetnike je najvažnije da su jasna pravila poslovanja", rekao je predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić. Dodaje kako Hrvatska u zemljama susjedstva prisutnima na riječkom forumu, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Srbiji, ima više od tisuću izvoznika.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević ističe kako je suradnja u uzlaznoj putanji. "Suština je da zajedno pokušamo podignuti investicijski potencijal cijele regije, da ono što je nit naše veze i spajanja stavimo u funkciju našeg razvoja. Oblast turizma definitivno može biti linija spajanja: Beograđani vole provoditi ljetne dane u Istri i na Kvarneru, a s druge strane je velik interes turista za Beograd, koji je u ovoj godini udvostručio broj gostiju. Dakle, jedan zajednički proizvod - turizam, već smo napravili", kaže Milosavljević.

Prema podacima Privredne komore Beograda, u tom je gradu trenutno prisutno 1.150 hrvatskih tvrtki. Godišnja razmjena je na razini od 900 milijuna eura rekao je Goran Masnec iz HGK. "Mi smo oko 50 milijuna u plusu, a iz godine u godinu robna razmjena se povećava tako da možemo biti zadovoljni", ističe Masnec koji je desetak godina, do 2013., bio direktor beogradskog predstavništva HGK.

Suradnja na području turizma i vinarstva otvara vrata i drugim poslovnim granama, ističe Velibor Pešić iz Privredne komore Beograda. "Izvoz vina iz Hrvatske i prisustvo na srpskom tržištu je značajno, a naravno i turizam je slijedeća grana koja je najpropulzivnija i najlakše se pokreće. I jedno i drugo je u funkciji zadovoljstva", kaže Pešić.

A tako će večeras i završiti poslovni forum, regionalnom VIP večerom uz ponudu skadarlijskog restorana "Tri šešira" u opatijskom Hotelu Royal. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.