Hrvatski radio

Radio Rijeka

Registar izdajnika već ima više od 6800 upisanih, dobit će i predstavu

27.01.2016.

13:25

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Radim, plaćam poreze i doprinose, nemam nikakvih povlastica, nisam ništa privatizirao. Dakle, izdajnik sam", jedno je od čestih obrazloženja onih koji se dobrovoljno upisuju u Registar izdajnika umjetničkog kolektiva Skroz "kako bi ubrzali postupak i državi uštedjeli novac za javnu nabavu."

U Registar izdajnika se u samo četiri dana upisalo više od 6800 dobrovoljaca. Na internetu ga je pokrenuo umjetnički kolektiv Skroz iz Zagreba. Realizacija ideje ministra branitelja trenutno je zaustavljena argumentima da je takav registar protivan Ustavu i zakonima, no već sama ideja naišla je na podršku dijela vlasti i javnosti.

"Trenutak u kojem živimo je iznimno ozbiljan, treba na sve moguće načine pokušavati očuvati minimum demokratskih stečevina koje smo u proteklih dvadeset godina uspostavili u ovoj državi. Treba jasno reći 'No pasaran!' i boriti se demokratskim i dozvoljenim sredstvima da Hrvatska bude bolja, a ne lošija država", rekla je u našoj emisiji Tris redateljica i dramaturginja Nora Krstulović, suosnivačica kolektiva Skroz. Djeluju više od deset godina, a njihov naziv daje do znanja kako rade.

Smatra da je uloga medija i način na koji predstavljaju Registar izdajnika jako važna. "Većina ih predstavlja šaljivu, zabavnu stranu i izdvajaju duhovite napise, a nas više zanimaju ispovjedi koje su iskrene i dirljive, a takvih je jako puno", kaže Krstulović. Priroda tih iskaza odskače od prirode upisa na sve druge forume na hrvatskom internetu, i od govora netrpeljivosti na kakve smo navikli. "To nam se čini možda i najvrednijim dijelom ovog projekta i svima koji su pomogli da on takav bude, od srca iskreno zahvaljujem", kaže.

Nora Krstulović smatra da su ljudi našli način da iz svog kuta gledanja prokažu tu doista zastrašujuću ideju državnog registra izdajnika, kao i da kažu što misle o trenutnom političkom trenutku u državi. "Poruka je prilično jasna i svatko može razumjeti sentiment ove grupe od šest tisuća osamsto ljudi, u ovom trenutku", objašnjava jedna od pokretačica Registra izdajnika i dodaje da im je kazalište primarni medij te da im se čini da je šteta ovu količinu pozitivne energije koju je registar generirao, ostaviti kao dokument vremena samo na internetu.

"Pokušat ćemo napraviti predstavu, nismo još domislili kako, ali čim budemo znali datum i mjesto izvedbe, javnost će znati", najavluje Krstulović. "Uloga medija je važna da pokažemo da u ovoj zemlji ima slobodnomislećih ljudi. Građani moraju shvatiti da imaju moć, ne samo svake četiri godine na izborima, nego u svakodnevnim odlukama: gdje i što kupuju, koje medije konzumiraju, kako reagiraju na govor mržnje i kako se ophode prema ljudima", rekla je u razgovoru za naš radio Nora Krstulović.

Te odluke možemo mijenjati nabolje samo tako da na mržnju ne odgovaramo mržnjom, poručuje Krstulović. Poslušajte što je ispričala u našoj emisiji Tris:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.