Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rein, Ramos i Zara mogu spasiti stradale iz ruševina

02.03.2015.

16:29

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znate li tko su Rein, Ramos, Bambi, Ruby, Ita, Zara, Don, Li i Mo? Riječ je o potražnim psima Udruge potražnih pasa Hrvatske iz Matulja. Udruga djeluje pet godina, a članovi se bave kinološkim radom s psima koji mogu pronaći stradale u ruševinama. Jeste li znali da jedan pas može na terenu zamijeniti 25 ljudi?

Civilna zaštita u širem smislu obuhvaća i vatrogasce, gorsku službu spašavanja, medicinsku pomoć, Crveni križ, službe za sigurnost na moru te brojne udruge koje se bave zaštitom i spašavanjem. Udruge su postale dijelom tog sustava zbog resursa kojima raspolažu, aktivnosti kojima se bave te ljudi koji posjeduju specijalistička znaja i vještine.

Na području Primorsko-goranske županije najpoznatije su: Hrvatska gorska služba spašavanja sa stanicama u Rijeci i Delnicama, Zajednica društava Crvenoga križa, pilotski klub ''Krila Kvarnera'', Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa i Udruga potražnih pasa Hrvatske, Savez izviđača, udruga eRipio...

Svi su oni 1. ožujka proslavili Međunarodni dan civilne zaštite, a za nas je to bila prigoda da doznamo više o tome kako se psi obučavaju za spašavanje iz ruševina, kako ih odgajaju, a i još ponešto. S predsjednikom Udruge Zoranom Lasovićem razgovarala je Lea Domijan Fišter: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.