Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rekonstrukcija i dogradnja luke Cres vrijedna 40 milijuna kuna

30.08.2019.

13:31

Autor: Hina

Ovako će u budućnosti izgledati luka Cres (Foto: Grad Cres)

Ovako će u budućnosti izgledati luka Cres (Foto: Grad Cres)

Foto: - / -

Projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres, u koji će do kraja 2021. godine biti uloženo gotovo 40 milijuna kuna, pri čemu veći dio iz europskih sredstava, predstavljen je danas u Cresu.

Po riječima ravnatelja Županijske lučke uprave Cres Antona Opatića, bit će izgrađen vanjski lukobran dugačak oko 185 metara, širine oko 6 metara, koji će se koristiti za prihvat linijskih putničkih brodova te će biti uređen kopneni dio luke u dužini od oko 280 metara, odnosno uski obalni pojas uz creski obalni put.

Projektom će se osigurati bolja prometna povezanost Cresa s drugim kvarnerskim otocima i priobaljem, smanjit će se gužve u luci te ostvariti pretpostavke za kvalitetniji razvoj obalnog linijskog pomorskog prometa.

Uz to, osigurat će se i zaštita akvatorija u lučkom području luke Cres od udara valova i vjetra, odgovarajući privez plovila, bolje će se povezati mali otoci i otočići creskog arhipelaga, a povećat će se i prihvatni kapacitet Cresa te doprinijeti povećanju broja cjelogodišnjih linija.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da se duž hrvatske obale osiguravaju bespovratna sredstva i provode radovi za mnoge takve ili slične projekte.

"Danas se u hrvatsku prometnu infrastrukturu ulaže ukupno oko 20 milijardi kuna, a sada smo, u vezi sa svim projektima u prometu, na oko 90 posto ugovorenih sredstava iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija, dok je iz CEF-a ugovoreno oko 95 posto sredstava, rekao je Butković.

Naveo je da je su do sada potpisani ugovori za radove u 11 luka, vrijedni oko 300 milijuna kuna, a ukupno je 28 takvih projekata. Svi ugovori, ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna, bit će potpisani diljem hrvatske obale do kraja ove godine, najavio je.

U Primorsko-goranskoj županiji se provode EU projekti u lukama u Crikvenici i u Cresu, a očekuje se i potpisivanje ugovora za bespovratnih oko 30 milijuna kuna za luku u Baški, rekao je Butković, dodavši da postoji zabrinutost samo oko toga hoće li imati tko izvoditi te radove. "Trebamo graditi bolju Hrvatsku treba bez obzira na političke opcije i iskoristiti mogućnosti iz EU fondova", zaključio je ministar Butković.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula rekao je su otoci sredine koje su se uspjele u nekoliko godina afirmirati kao vrlo važne i koje se uspijevaju razvijati sredstvima EU. "Hrvatska ima 1244 otoka, otočića, škoja..., a naseljeno ih je pedestak, od kojih su, pak, njih deset korisnici europskih projekata energetske tranzicije", rekao je Picula, dodavši da se nada da će sredstava za tu svrhu biti još više.

Nositelj projekta je Županijska lučka uprava Cres, a financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s bespovratnih 29,2 milijuna kuna. Iz državnog proračuna, odnosno iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osigurano je 5,1 milijun kuna, dok je ostatak novca osigurala Županijska lučka uprava i dr. Poslušajte:

Radovi počinju 15. rujna, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.