Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rekordan promet riječke zračne luke: aviokompanije produžile sezonu letova

28.08.2016.

11:04

Autor: Stanko Čulina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I riječka zračna luka u Omišlju na otoku Krku bilježi ovoga ljeta rekordan promet. Napokon je uređen i terminal za prihvat putnika. No na Kvarneru su i dalje ogorčeni raspodjelom državnih subvencija za domaće linije.

Kraj je ljeta, no nastavljaju se gužve na terminalu riječke zračne luke. Sada je to moderan prostor s novom opremom, spremnom za šengenski režim letova. Za ljude s Kvarnera posebno je zanimljiv let za London, a onda vezana linija za New York – jer to je već uhodana avioruta naših iseljenika iz ovih krajeva.

Ovih dana je kroz zračnu luku prošao stotisućiti putnik, a do kraja godine bit će ih 160 tisuća. Ohrabruje i to što su aviokompanije prvi put ove godine produžile sezonu letova, zadovoljno ističe direktor aerodroma Tomislav Palalić.

Bilo bi i bolje, kada bi država pravednije sufinancirala domaće letove. U županiji smatraju da je ova zračna luka nepravedno zanemarena u odnosu na turistički promet Kvarnera, pomalo ogorčeno tvrdi primorsko-goranski dožupan Marko Boras Mandić: "Dubrovnik dobiva 170 tisuća kuna po sjedalu, Split skoro 200 tisuća, dok Rijeka ne dobiva ni deset tisuća, dakle niti deset posto od Splita." No terminali su ipak uređeni i putnici to primjećuju. 

U Primorsko-goranskoj županiji smatraju da riječka zračna luka zaslužuje mnogo više jer se od turizma na Kvarneru u državni proračun slijeva znatan novac, koji bi se dijelom morao vratiti na taj aerodrom. Gosti koji dolaze zrakoplovom budućnost su kvarnerskog turizma, pa će stoga županija i dalje inzistirati na razvoju te zračne luke koja mora doseći 500 tisuća putnika godišnje.

Bilo je ovoga ljeta problema s letovima otkazanima zbog bure, stoga se planira izgradnja još jedne uzletno-sletne staze koja bi bila okomito postavljena na ovu postojeću. No, sve je to tek u planovima. Prvo neka se što kasnije uspješno završi ova aviosezona na Kvarneru.

Poslušajte prilog Stanka Čuline:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.