Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rekordna godina za riječku luku: porast prometa za čak 17 posto

24.12.2015.

14:48

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare kako se očekuje da će u riječkoj luci ove godine biti ostvaren promet od 10,6 milijuna tona tereta, što je 17 posto više nego lani.

Povećan je promet svih vrsta tereta osim generalnog, kaže Mezak i dodaje da je to najveći rast ukupnog prometa u posljednjih pet godina te da se može reći da je 2015. rekordna godina. U riječkoj luci ove je godine pao promet putnika, prije svega zbog ukidanja dužobalne linije Rijeka - Dubrovnik, ali istodobno povećan je promet kruzera kojih je ove godine uplovilo sedam, s oko 9 tisuća putnika, ističe Mezak. Sljedeće godine se, prema najavama, očekuje dvostruko više kruzera u riječkoj luci.

Lučka uprava Rijeka u zadnje četiri godine uložila je ukupno 468 milijuna kuna, od toga 423 milijuna u projektu Rijeka Gateway, a iza Lučke uprave je i nekoliko ostvarenih i nekoliko odobrenih EU projekata. Mezak naglašava da je ove godine s predstavnicima Europske komisije potpisan ugovor za gradnju željezničkog kolodvora na kontejnerskom terminalu Brajdica vrijednog 35 milijuna kuna, od kojih će bespovratnih 85 posto biti financirano iz europskih fondova, a ostatak iz vlastitih sredstava. Na isti način dobiven je i novac za projektiranje terminala na Zagrebačkoj obali, a za sljedeću godinu u pripremi je projekt pomoću kojeg će se još jednom pokušati dobiti novac iz europskih fondova za izgradnju druge faze Zagrebačke obale ukupne vrijednosti oko 180 milijuna eura.

Poslušajte izjavu ravnatelja Lučke uprave Rijeka Vlade Mezaka u kojoj govori koji je po njemu bio najvažniji događaj godine na izmaku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.