Hrvatski radio

Radio Rijeka

Reporteri bez granica: seksizam u novinarstvu - i u redakcijama i na terenu

08.03.2021.

09:56

Autor: Hina

Novinarke su izložene dvostrukoj opasnosti: onoj koju nosi profesija, kao i seksizmu unutar medijskih kuća (Foto ilustracija: Pixsell)

Novinarke su izložene dvostrukoj opasnosti: onoj koju nosi profesija, kao i seksizmu unutar medijskih kuća (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

Seksizam u novinarstvu prisutan je i na terenu i u redakciji, piše organizacija Reporteri bez granica danas u izvješću kojim upozorava na raširenost te pojave i višestrukim posljedicama za žene u medijima i za medijske slobode.

O seksualnom nasilju prema ženama posljednjih se mjeseci glasno raspravlja i u Hrvatskoj. Čitav val svjedočenja žena o seksualnom uznemiravanju pokrenut je i u čitavoj regiji, gdje na vidjelo izlaze godinama prešućivana maltretiranja i silovanja studentica, glumica, novinarki i žena u svim ostalim područjima i profesijama. (TPČ)

Izvješće objavljeno na Međunarodni dan žena sastavljeno je na temelju anketa koje je RSF proveo u više do 112 zemalja. 

RSF je anketirao novinare i izvjestitelje prikupivši podatke o diskriminaciji, uvredama, spolnom uznemiravanu, neželjenim dodirima, verbalnoj i tjelesnoj agresiji spolnog karaktera, prijetnjama silovanjem te silovanju. 

"Biti novinarka znači dvostruku opasnost. Osim opasnostima svojstvenima toj profesiji, žena je izložena i spolnom i seksističkom nasilju", piše RSF. Nasilja je posvuda, počevši od interneta i društvenih mreža, što je navelo 73 posto ispitanih.

Žene su žrtve kibernetičkog zlostavljanja, primjerice uvodničarka, indijska novinarka Rana Ayyub, koja svakodnevno prima prijetnje silovanjem i smrću. Izložene su i nasilju na terenu (36 posto) te na radnom mjestu u redakciji (58 posto).

"Osmoga marta ne bi bilo da nije bilo njujorških tekstilnih radnica koje su već 1857. prosvjedovale za bolje uvjete rada, i socijalistkinje Clare Zetkin, na čiji je prijedlog 1910. Prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke internacionale donijela odluku o obilježavanju međunarodnog dana žena, da bi se sljedeći godine i obilježio prvi Međunarodni dan žena - radnica", upozorila je danas Radnička fronta. "Sve češće se zaboravlja da je osmi mart u svojim izvorima neraskidivo vezan uz radničke borbe i da su unatoč mnogim izborenim pravima i načelnoj rodnoj ravnopravnosti, žene i danas u neravnopravnoj poziciji", ističe se u priopćenju te političke stranke. (TPČ)

RSF podsjeća na brojna otkrića koja su potresla redakcije u velikim zemljama od početka pokreta #MeToo.

Nevladina organizacija izdvaja primjer danske voditeljice Sofie Linde, koja je iznenadila javnost na televizijskoj gala-večeri kada je ispričala kako joj je visoki dužnosnik javne televizije predložio da će pospješiti njezinu karijeru u zamjenu za oralni seks.

Na tu objavu 1600 žena u danskim medijima potpisalo je podršku Linde i otkrilo da su i same bile izložene seksizmu.

U izvješću se ističu teške posljedice takvih nasilja, kako za medijske djelatnice tako i za pravo na informaciju.

Spolno i seksističko nasilje može potaknuti novinarke da napuste društvene mreže, što je učinilo njih 43 posto,  zatim na autocenzuru, njih 48 posto, na promjenu područja koje prate, njih 21 posto, te na odlazak iz novinarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.