Hrvatski radio

Radio Rijeka

Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti

08.10.2018.

08:57

Autor: HRT

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: - / -

Danas je Dan neovisnosti. Prije 27 godina, dan nakon raketiranja Banskih dvora i pokušaja likvidacije državnog vrha, Hrvatski je sabor u podrumu Inine zgrade donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s Jugoslavijom.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na gradskim grobljima u Rijeci obilježen je današnji praznik, a sjećanje na sve žrtve u stvaranju neovisnosti iskazale su delegacije Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Što danas slavimo ne smijemo nikada zaboraviti, rekao je predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske Erik Fabijanić. (B.U.)

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. jednoglasno donio odluku da za Republiku Hrvatsku više nije legitimno ni legalno nijedno tijelo dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) te da za Republiku Hrvatsku nije valjan nijedan pravni akt bilo kojega tijela koje nastupa u ime bivše federacije, a koja više, kao takva, ne postoji.

Odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovu trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada Jugoslavenske vojske.

Odluku o neovisnosti Hrvatski sabor donio je tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je 7. listopada 1991. istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica.

Na dan kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Središnju svečanost na Trgu sv. Marka u Zagrebu pratite uživo od 11:50 sati na HTV 4. Pogledajte izvještaj kolege Nikole Kristića s povijesnog zasjedanja Hrvatskoga sabora, objavljen u Dnevniku Hrvatske televizije 8. listopada 1991. godine i poslušajte što je nakon polaganja vijenaca rekao predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić:

Polaganje vijenaca na trsatskom groblju (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Polaganje vijenaca na trsatskom groblju (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.