Hrvatski radio

Radio Rijeka

Restrukturiranje Novoga lista - otkud otkazi u Glasu Istre?

04.11.2016.

14:23

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uprava Novoga lista predala je izvješće o provedbi financijskoga restrukturiranja za prvih devet mjeseci ove godine. Ukupni gubitak nakladnika toga riječkog dnevnika je samo 615 tisuća kuna. Izvješće je objavljeno nakon neslužbene najave novih otkaza i drugih promjena u Novome listu.

Vrlo malen gubitak u prvih devet mjeseci rezultat je činjenice da je novi vlasnik Novoga listaslovački JOJ Media House odgodio natplatu rate Novome listu od gotovo 1,5 milijuna kuna, koje je trebalo platiti do kraja lipnja.

U izvješću u kojem se djelomično otkrivaju i pojedinosti nedavnoga preuzimanja Novoga lista naglašava se kako je 5. svibnja ove godine Zagrebačka banka, najveći vjerovnik nakladnika riječkoga dnevnika, izvijestila kako se obaveze Novoga lista prebacuju na novoga vjerovnika - JOJ Media House.

"Sukladno ugovornim obavezama i u skladu s predstečajnom nagodbom društvo (Novi list) obvezu će podmirivati umjesto Zagrebačkoj banci d.d. novome vjerovniku JOJ Media House a.s Bratislava", ističe se u izvješću. Navodi se i kako je na temelju te odluke već početkom lipnja novi vlasnik s Novim listom potpisao izjavu o izmjeni roka dospijeća plaćanja prve rate po predstečajnoj nagodbi kojom je 30. lipnja Novi list trebao platiti nešto manje od 1,5 milijuna kuna.

"Dužnik se oslobađa obveze plaćanja prve rate i to glavnice i pripadajućih kamata s danom 30. lipnja 2016. te će se dospjele odgođene rate platiti na osnovu posebno definiranoga sporazuma, a nova kamata će se obračunavati na dospjelu glavnicu uvećanu za dospjele rate", ističe se u izvješću koje potpisuje predsjednik Uprave Novoga lista Neven Klarin.

Izvješće o provedbi financijskoga restrukturiranja Novoga lista objavljeno je nakon neslužbenih najava o novim otkazima novinarima, preseljenju dijela redakcije i stručnih službi i prodaje zgrade Novoga lista, ali i najnovije odluke JOJ Media Housea o namjeri otkazivanja ugovora o radu čak četrnaest novinara i urednika u Glasu Istre, preuzetom u paketu s riječkim dnevnikom.

Kako se navodilo, otkazi u Glasu Istre su poslovno uvjetovani, odnosno većinski vlasnik tvrtke, slovački JOJ Media House kao razlog otkazima navodi pad prihoda od 30 posto te pad prosječne dnevne prodaje novina od 27 posto u razdoblju od 2013. do 2016., odnosno otkako je 2013. proveden program zbrinjavanja viška radnika i uručeno trideset otkaza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.