Hrvatski radio

Radio Rijeka

Retox u RiHubu: kako plastični otpad uništava Zemlju i more?

20.02.2019.

11:12

Autor: Neva Funčić

Jedriličarski klub Val iz Šibenika i Grad Šibenik prošloga su ljeta ispred plaže Banj postavili instalaciju o štetnosti plastike u moru (Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell)

Jedriličarski klub Val iz Šibenika i Grad Šibenik prošloga su ljeta ispred plaže Banj postavili instalaciju o štetnosti plastike u moru (Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell)

Foto: - / -

Retox razgovori u RiHubu danas u 18 sati ugošćuju Udrugu za očuvanje Jadrana Green Flock. Članovi Udruge Zeleno jato govorit će o negativnim posljedicama onečišćenja okoliša plastičnim otpadom, s posebnim naglaskom na život u moru.

Kako u suvremenom društvu nastaje otpad i zašto ga nekoć nije bilo? Gdje se gomila otpad kojeg stvaramo? Koje su posljedice toga i kakve to ima veze s našim frižiderima? Retox će se ovaj puta baviti upravo će se tim pitanjima.

U brojnim su akcijama plastiku s obala čistili članovi udruga Žmergo i Obala naših unuka, a prošlog ljeta su i osnivači udruge Green Flock jedrilicom obilazili srednjedalmatinske otoke i čistili obalu i podmorje.

Plastične boce, opušci, vrećice i ostala ambalaža, u kombinaciji s ribarskim mrežama, bovama i kašetama, predstavljaju prijetnju za cjelokupan podmorski život, a posljedično i za život ljudi. Saznajte kako promjenom ustaljenih navika možemo doprinijeti rješenju ovog problema.

Nakon predavanja bit će prikazan dokumetarni film "Plastični ocean", sniman u više od 60 zemalja u razdoblju od četiri godine. Kako bi upozorio na alarmantno stanje u svjetskim morima i oceanima, redatelj Craig Leeson upustio se u putovanje s timom znanstvenika i istraživača te razotkrio šokantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na moguća rješenja.

Film je potaknuo globalnu raspravu, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje. Predavanje počinje u 18 sati, a projekcija filma u 19:30 sati. Ulaz je slobodan, a za dolazak nisu potrebne prijave, poručuju iz RiHuba.

Poslušajte razgovor s dopredsjednicom Udruge Zeleno jato Ivom Peručić:

Plastika i more, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.