Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rezervirajte vrijeme za Noć istraživača u Rijeci!

27.09.2018.

14:27

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Robert Anić / Pixsell

Foto: Robert Anić / Pixsell

Foto: - / -

Posljednji petak u rujnu je u 300 gradova Europe rezerviran za uzbudljiv znanstveno-popularan program Noći istraživača. Riječki dio programa priprema desetak partnera koji očekuju pet tisuća posjetitelja.

Organizatori iz Centra za EU projekte riječkog sveučilišta dobrog partnera našli su u Tower centru Rijeka, pa će štandovi s prezentacijama i pokusima biti postavljeni na svim katovima Centra toga petka, 28. rujna, od 17 do 22 sata.

Znanstvenici i studenti Odjela za biotehnologiju i Odjela za matematiku, Tehničkog, Pravnog i Građevinskog fakulteta te Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije Sveučilišta u Rijeci predstavit će niz od 12 znanstveno-istraživačkih priča.

Posjetitelji će imati priliku pogledati vinsku mušicu pod mikroskopom, okušati se u arheološkom iskopavanju, svjedočiti sudskoj raspravi, otkriti što korozija čini našim građevinama te kemijske principe po kojima funkcioniraju kozmetički proizvodi.

Zatim otkriti zašto neke zgrade "prežive" potres, a druge ne; doznati više o nekim novim tehničkim rješenjima, senzorima koji se napajaju prikupljanjem energije iz okoline i laserskim mjerenjima; provjeriti mogu li žive stanice biti izvor svjetlosti. Matematičari pripremaju priču o šifriranju od Rimljana do QR koda, a bit će riječi i o riječkom superračunalu Bura, dizajniranju lijekova, Alzheimerovoj bolesti, razlici žive i nežive tvari...

Zabavna noć ne može bez glazbe, a svi posjetitelji moći će sudjelovati i u nagradnoj igri. 

Više o projektu Noći istraživača možete doznati ovdje, program preuzmite u nastavku, poslušajte što o cilju projekta govori rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija te neki od voditelja istraživačkih postaja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.