Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ribari u pregovorima: Tražimo smanjenje troška goriva, dišemo na škrge!

06.04.2022.

13:31

Autor: Neva Funčić

Ribarice u riječkoj luci

Ribarice u riječkoj luci

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Bilo je u zadnjem ulovu nešto bijele ribe, ali vam sve to pojedu troškovi, rekao je riječki ribar, koćar Romeo Mikičić, koji tumači da čak sedamdeset posto zarade od prodaje ribe odlazi na troškove goriva.

Cijena litre plavog dizela lani je bila četiri i pol, a danas je 9 kuna i 60 lipa, znači sto posto veća, kaže Romeo Mikičić kojem za koće dnevno treba 1300 litara goriva. 


Kaže i da su ribarske kašete od stiropora poskupjele za 20 posto, repromaterijali, mreže i čelične sajle i za 40 posto.

Dok platite ljude i održavanje broda, niste rentabilni, a kupci na našem tržištu ne mogu podnijeti više cijene.

Romeo Mikičić

Europska komisija je odobrila program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć u aktualnoj pandemiji COVID-19, vrijedan 75 milijuna kuna. No, tržište je poremećeno i zbog rata u Europi, pa mediteranski ribari trenutno pregovaraju s europskim povjerenikom za ribarstvo o smanjenju cijena goriva za ribare. 


U online raspravi mediteranskog savjeta, The Mediterranean Sea Advisory Councila, čiji je član, Mikičić razgovara i o mogućoj potpori zbog porasta cijena energenata. Kaže da trenutno ima sluha i u Zagrebu i u Bruxsellesu te se nada dobrim vijestima. Poslušajte razgovor:

Ribarima je teško, ali nadležni zgleda konačno imaju sluha

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.