Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodnim snagama za jačanje jadranske akvakulture

05.04.2022.

14:27

Autor: Vladimir Jurić

Uzgajalište riba Orada Adriatic

Uzgajalište riba Orada Adriatic

Foto: - / Hrvatski veterinarski institut

Riba bi trebala biti prisutna na jelovniku naših građana dva puta tjedno, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog veterinarskog instituta u Rijeci u utorak na kojoj su predstavili projekt jačanja jadranske akvakulture. 

AdriAquaNet - Jačanje inovacija i održivosti u jadranskoj akvakulturi je talijansko-hrvatski projekt u sklopu Interreg programa u okviru kojeg Hrvatski veterinarski institut surađuje s Odjelom za znanost, poljoprivredu i zaštitu okoliša Sveučilišta u Udinama.


Na projektu surađuju i znanstvenici iz ukupno sedam istraživačkih institucija, četiri proizvodne organizacije i udruženja uzgajivača iz Italije i Hrvatske, kako bi kroz proizvodnju ribe nadoknadili manjak ribe u Jadranu.


Glavni cilj projekta je osnažiti održivu akvakulturu u Jadranskom moru koristeći napredna znanja i nove tehnologije. Pritom je obuhvaćen cijeli lanac: od proizvodnje u uzgajalištu riba, do plasmana ribe i ribljih proizvoda na tržište.


Na konferenciji je bilo riječi o unapređenju uzgoja riba, s naglaskom na hranjenje riba, zaštitu zdravlja riba i njihovo liječenje te o razvijanju smjernica namijenjenih potrošačima koje su vezane uz kupnju i konzumaciju ribe.


Poslušajte izjave dr. Snježane Zrnčić, znanstvene savjetnice s Hrvatskog veterinarskog instituta i dr. Grete Krešić s Fakulteta za turistički menadžment u Opatiji:

O projektu AdriAquaNet i predrasudama prema ribi iz uzgajališta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.