Hrvatski radio

Radio Rijeka

RIFF je održavanje trećeg dana počeo reprizom Tereza37

30.08.2020.

13:08

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Art Kino Rijeka

Foto: Art Kino Rijeka

Foto: - / -

Danas je treći dan održavanje prvog Riječkog filmskog foruma. Drugi dan Riječkog filmskog foruma u Art-kinu započeo je i završio uz razgovor o filmu, dok je sve ostalo vrijeme bilo posvećeno gledanju filmova.

Subotnji program RIFF - a je u jutarnjim satima održao okrugli stol na temu Mediji i društvena svijest, potaknut dokumentarnim filmovima Feels Good Man i Za Samu gdje se raspravljalo o ulozi i karakteru medija, naročito u kontekstu oblikovanja društvene svijesti. Sudjelovale su profesorica Odsjeka za medije i komunikaciju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Zrinjka Peruško i filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović, uz moderatora Borisa Ružića, profesora s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta.

Popodnevni program u dvorani Art - kina gledatelji su proveli uz premijere dokumentarno-igranog portugalskog filma Drago mi je, drugovi te iranski dokumentarac Pljačka, dok je večernji program u Ljetnom Art-kinu bio rezerviran za jedini domaći naslov u forumskoj selekciji, riječku premijeru filma Tereza37, organiziranu u suradnji s Motovunskim filmskim festivalom.

Premijeri filma Tereza37 u Ljetnom Art-kinu prisustvovali su redatelj filma Danilo Šerbedžija, scenaristica i glavna glumica Lana Barić, producentica Irena Marković, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, skladatelj Darko Marković i izvršni producent Ivan Perić s kojima je, po završetku projekcije, održan razgovor publikom.

Zbog velikog interesa publike za novu domaću dramu, nedjeljni program započinje s jutarnjom reprizom filma Tereza37, s početkom u 10 sati, a nastavlja se u 18 sati uz premijeru belgijske drame Cleo kojoj će prisustvovati i redateljica filma Eva Cools. Film prvijenac belgijske redateljice, ovjenčan mnogim nagradama, naročito u kategorijama filma za mlade, donosi dirljivu priču o odrastanju sedamnaestogodišnje Cleo čiji su roditelji poginuli u prometnoj nesreći.

Treći dan RIFF-a zaključuje uzbudljivi iranski kriminalistički triler Samo 6,5 koji će gledatelje, u mrežama policijskih istraga lanaca droge, zasigurno držati na rubu sjedala.

Podsjećamo, radi se o novoj riječkoj filmskoj manifestaciji, pokrenutoj u sklopu pravca Doba moćiRijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ulaznice za Riječki filmski forumdostupne su na blagajni Art-kina (koja se otvara svaki dan sat vremena prije početka prve projekcije) i na platformi ulaznice.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.