Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječani čekali u redu da daruju krv, lijek kojeg je nemoguće proizvesti

19.08.2017.

12:14

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog nedostatnih zaliha krvnih pripravaka u Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, organizirana je izvanredna akcija darivanja krvi u riječkome Malom salonu na Korzu, a odaziv je iznad očekivanja. Darivatelji i po sat vremena čekaju u redu da bi dali krv.

U nekoliko sati prikupljeno je više od 60 doza, a najviše nedostaje krvnih grupa A +, A- te 0+. Organizatori, a to su Crveni križ Primorsko-goranske županije i Savjet darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeke, više su nego zadovoljni odazivom Riječana, a posebno ih veseli što su se akciji odazvali mnogi mladi i krv darovali po prvi puta.

Darivatelji s kojima smo ragovarali - Kristijana koja je darovala krv osam puta, Siniša 123 puta te Davor koji je danas darovao krv po 37. put - kažu da to čine kako bi pomogli drugima, da se nadaju da su organizatori akcije zadovoljni jer je poprilična gužva, te dodaju da bi svatko tko je zdrav trebao biti darivatelj. 

No nažalost, nije tako jer u prosjeku samo pet posto ljudi daruje krv- lijek koji spašava živote, a još ga nismo uspjeli proizvesti, bez obzira na stalni napredak u medicini. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.