Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječani odaju počast žrtvama Srebrenice: da se ne ponovi!

11.07.2015.

11:45

Autor: Nina Deranja, Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeseta obljetnica strahovitoga stradanja Srebrenice obilježava se diljem Hrvatske, pa tako i u Rijeci. Na četvrtom riječkom mimohodu sjećanja okupilo se više od petsto sudionika.

Tisuće ljudi pristižu u Srebrenicu kako bi u tom gradiću na istoku BiH sudjelovale u komemoraciji u povodu 20. godišnjice genocida koji je vojska bosanskih Srba počinila u srpnju 1995., kada je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka. Očekuje se i do pedeset tisuća ljudi, a na osiguranju je angažirano više od dvije tisuće policajaca.

Sjećamo se genocida počinjenog u Srebrenici 11. srpnja 1995. Ove godine mimohod sjećanja odvija se u cijeloj Hrvatskoj, ali i na europskoj i svjetskoj razini.

U organizaciji Vijeća Bošnjaka grada Rijeke od Mosta hrvatskih branitelja, Korzom do Gata Karoline Riječke koračali su u bijelim majicama s natpisom Srebrenica - nikada nikome nigdje više Riječanke i Riječani, aktivisti mnogih riječkih udruga i sportaši.

U more su položili 20 ruža koje simboliziraju dvadesetu godišnjicu genocida te u zrak pustili 300 bijelih balona koji s balonima koji su u isto vrijeme pušteni u ostalim hrvatskih gradovima simboliziraju 8372 do danas identificirane žrtve srebreničkog genocida, rekao je Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća Bošnjaka u Rijeci. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.