Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječani podržali vozače Autotroleja u njihovom prosvjedu

16.05.2018.

13:49

Autor: Lea Domijan Fišter

Riječani podržali prosvjed vozača (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT Radio Rijeka)

Riječani podržali prosvjed vozača (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

U četiri hrvatska grada: Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, u podne je na deset minuta zaustavljen javni prijevoz. Riječ je o reakciji Sindikata prometa na najavu hrvatske Vlade da će profesionalnim vozačima ukinuti beneficirani radni staž. U prosvjedu su sudjelovali i vozači riječkoga Autotroleja,

Sindikati od Vlade traže mogućnost odlaska profesionalnih vozača u punu mirovinu s 57 godina života i najmanje 25 godina radnog staža, manju penalizaciju za prijevremeno umirovljenje te odgodu povećanja starosne dobi za odlazak u punu mirovinu - dok se u Hrvatskoj ne poboljšaju uvjeti rada.

Sve dosadašnje mirovinske reforme i uvjeti rada doveli su do toga da je danas teško pronaći profesionalnog vozača jer masovno odlaze u inozemstvo, rekao je predsjednik Sindikata primorsko-goranskih komunalaca Alan Bartulac, dodavši da je ovo tek upozorenje i da neće odustati od zahtjeva. Ispričava se korisnicima javnog prijevoza, ali vozačima ne preostaje ništa drugo, jer nikako ne bi bilo dobro da autobuse voze sedamdesetogodišnjaci. 

Za vrijeme desetominutnog prosvjeda nije bilo većih gužvi na riječkim autobusnim postajama, a i građani su uglavnom vozačima pružali verbalnu potporu. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.