Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječani, došao nam je neželjeni gost - Toplinski val

20.07.2022.

12:06

Autor: Hina

toplinski val

toplinski val

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, toplinski val će u četvrtak zahvatiti Rijeku i središnju Hrvatsku, a za vikend i dalmatinske gradove. Kaže se svakog gosta tri dana dosta, ali toplinski val ostat će malo duže...

Upozorenje za veliku opasnost od toplinskog vala koji bi mogao djelovati na zdravlje ljudi za sutra je izdano za Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin i Rijeku.


Ni petak nije ništa bolji - najviše temperature očekuju se u Rijeci, za koju je izdano upozorenje vrlo velike opasnosti. Najgora situacija prognozirana je za subotu kada su pod vrlo velikom opasnošću od toplinskog vala gotovo svi veći gradovi središnje i južne Hrvatske. 


Nedjelja će donijeti olakšanje u središnjoj Hrvatskoj, no Rijeka, Split i Dubrovnik i dalje će ostati pod udarom toplinskog vala, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.


Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva, a ne isključuje se ni mogućnost za više vrijednosti.


Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima - samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.


Zbog manjka oborine i dugotrajne suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu nastavlja se i vrlo velika opasnost od požara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.