Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:17 / 10.04.2021.

Autor: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Riječanin Matej Mijalić pobjednik gudačkog natjecanja "Rudolf Matz"

Jelena Barbarić Mijalić i Matej Mijalić

Jelena Barbarić Mijalić i Matej Mijalić

Foto: - / -

Jučer je završilo 18. Međunarodno gudačko natjecanje Rudolf Matz u Čakovcu. Natjecanje postoji od 1981. godine i međunarodnog je karaktera jer okuplja naše i međunarodne najuglednije pedagoge i glazbenike.

Ove je godine natjecanje održano koroni usprkos i u jakoj konkurenciji mladih gudača apsolutni pobjednik je naš mladi riječki violinist Matej Mijalić. Matej je osim novčane nagrade osvojio i solistički koncert sa Zagrebačkim solistima i priliku da održi samostalni recital na otvaranju idućeg natjecanja Rudolf Matz u Čakovcu. Na natjecanju ga je na klaviru pratila Jelena Barbarić Mijalić.

Ovo natjecanje specifično je jer je namjenjeno violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima, koji se natječu u istoj konkurenciji. Time je naglasak pri ocjenjivanju stavljen na kvalitetu izvedbe, muziciranje i talent, a ne toliko na specifične tehničke vještine na svakom pojedinom instrumentu kao na ostalim natjecanjima. Još jedna specifičnost je to što nema dobnih kategorija, već je kategorizacija prema godinama učenja instrumenta. Poslušajte razgovor s Matejem Mijalićem:

Matej Mijalić, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.