Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječanin stopostotno uspješan na maturi iz matematike i fizike

14.07.2013.

13:14

Autor: Jelena Butković / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenik 4.5. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke riješio je ispite iz državne mature za fiziku i matematiku uz apsolutni uspjeh. Aleksandar Bulj je i član hrvatske reprezentacije na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi što će se održati u Kolumbiji u drugom dijelu srpnja.

Ostvariti 100% bodova na bilo kojem od ispita državne mature izniman je uspjeh, ali čini se da je uspjeh još veći kad su matematika i fizika u pitanju. Aleksandar Bulj već je osvajao brojne nagrade na natjecanjima iz matematike. Krajem prošle godine bio je na srednjoeuropskoj matematiškoj olimpijadi u Švicarskoj, a od 18. do 28. srpnja bit će u Kolumbiji na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi.

Bulj kaćže da je za uspjeh u matematici ključan kontinuirani rad i neprestana vježba jer se jedno gradivo nadovezuje na drugo i nije moguće preskočiti stepenicu. Unatoč tome što je dobar i u fizici, matematika je njegova osnovna preokupacija i njome se namjerava baviti i u budućnosti jer se matematika kao znanost, iako to nije općepoznato, neprestano razvija.

Poslušajte kako o matematici, životu i budućnosti razvija nadareni matematičar Aleksandar Bulj:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.