Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječanka Marina Pijaca ima "zlatnu" ideju: mobilna veterinarska ambulanta

14.11.2019.

11:46

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Marina Pijaca u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Marina Pijaca u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Jeste li ikada poželjeli da možete pozvati veterinara da dođe u vaš dom pregledati ili liječiti vašeg kućnog ljubimca? To zasad u Hrvatskoj nije moguće jer za to ne postoji zakonska regulativa, no upravo takvu zamisao ima mlada Riječanka Marina Pijaca, diplomirana doktorica veterine.

Dr. vet. med. Marina Pijaca za svoju je ideju mobilne veterinarske ambulante na nedavno održanoj 17. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2019. osvojila zlatnu medalju, no njezina ideja zasad ne može biti realizirana u Hrvatskoj. "Priznanja stižu, dobila sam i srebrnu medalju na sajmu inovacija u Karlovcu. Nagrade su mi vjetar u leđa i potvrda da radim dobru stvar, no i dalje nema odgovora iz Ministarstva poljoprivrede koje je nadležno za ovu priču, odnosno oni su ti koji mogu omogućiti da se ova ideja provede u praksu", kaže Marina.

Problem je u tome što ovakav način rada nije zakonski pokriven u Hrvatskoj, iako mnoge druge zemlje u Europskoj uniji, poput Njemačke, Engleske, Francuske, Španjolske ili Slovačke imaju takve veterinarske ambulante. Marina je čak izradila i pravilnik po kanadskom modelu koji bi se mogao prilagoditi Hrvatskoj. "Prevela sam i sastavila zakonsku regulativu i poslala Ministarstvu poljoprivrede. Odgovorili su da se zahvaljuju na konstruktivnom prijedlogu i da će moju ideju isporučiti stručnom povjerenstvu, no i nakon toga i dalje nema nikakvih pomaka, odnosno i dalje sam na čekanju", ispričala nam je Marina.

Mobilna veterinarska ambulanta je vozilo u kojem se nalazi sva moguća oprema koju imaju i stacionirane ambulante. Ona funkcionira kao "veterinar u kući", odnosno veterinar dolazi na poziv i na licu mjesta rješava problem. Najveća prednost je u tome, kaže Marina, što je ovakav način manje stresan za životinje, ali i za veterinare kojima je lakše raditi sa životinjom koja je mirna i nalazi se u njoj poznatoj okolini. 

Cijena novog kombi vozila s potrebnom opremom je oko pola mlijuna kuna, što je, istaknula je, odlična prilika za povlačenje sredstava EU fondova, a omogućilo bi zapošljavanje mnogim budućim veterinarima, koji su, tvrdi, na završnoj godini studija jednom nogom na burzi rada. "Provela sam anketu među studentima 6. godine veterine i naišla na veliko zanimanje za ovu ideju, a to su upravo oni studenti koji će uskoro tražiti posao, a teško će ga naći", ističe Marina i dodaje da će se i dalje boriti da se njezina ideja provede u praksu. "I dalje ću inzistirati, boriti se s Ministarstvom poljoprivrede koje je inertno i nezainteresirano za projekt koji bi podigao veterinsrtaku uslugu na višu razinu", zaključuje Marina Pijaca. mobilnoj veterinarskoj ambulanti poslušajte više u razgovoru:

Mobilna veterinarska ambulanta, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.