Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječanka s britanskom adresom Michela Magaš europska inovatorica godine

27.03.2017.

12:25

Autor: Ivica Vrkić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječanka Michela Magaš, koja već više od 20 godina radi i živi u Velikoj Britaniji, osvojila je nagradu EU za inovatoricu godine. Izumila je i tražilicu glazbe, a organizira i projekt "Music Tech Fest" koji okuplja više od pet tisuća inovatora, znanstvenika, glazbenika i kreativaca svih vrsta.

Michela Magaš je kći našega čuvenog arhitekta Borisa Magaša koji je, između ostaloga, projektirao splitski stadion Poljud, turistički kompleks Solaris u Šibeniku i Haludovo u Malinskoj. Umjesto arhitekture izabrala je studij dizajna u Londonu te je na tamošnjem Royal College of Art stekla magisterij iz komunikacijskoga dizajna.

Na listi kompanija s kojima je surađivala su Apple i Nokia, a rad na projektu u glazbenoj tehnologiji omogućio joj je suradnju i sa slavnim glazbenikom Peterom Gabrielom. Michela Magaš radi i kao konzultant Europske komisije za kreativne industrije, čiji se potencijal u svijetu sve više prepoznaje, što, međutim, u Hrvatskoj još uvijek nije slučaj.

Usprkos svemu, Michela nije zaboravila na svoj rodni grad te povremeno surađuje i na nekim hrvatskim projektima, kao što je akustički dizajn glazbenog terminala Zračne luke Rijeka, a posebno ističe projekt Svena Maričića na 3D inovacijama u medicini te Danijelu Urem i njen Croatian Cultural Alliance s ciljem međunarodne promocije riječke i hrvatske kulture.

U povodu priznanja Europske unije za inovatoricu godine, koje joj je uručena za Dan žena, s Michelom Magaš razgovarao je Ivica VrkićPoslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.