Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječanka Sanda Delija postavila tri nova rekorda u ronjenju na dah

26.03.2021.

10:50

Autor: HRT - Radio Rijeka

Sanda Delija (Foto: Sanda Delija - privatni arhiv)

Sanda Delija (Foto: Sanda Delija - privatni arhiv)

Foto: - / -

Riječanka Sanda Delija u dubokom plavetnilu Crvenog mora u Sharm El Sheikha postavila je tri nova Hrvatska dubinska rekorda u ronjenju na dah. Rekordi su prošlog tjedna službeno verificirani od strane AIDA Hrvatska i krovne svjetske organizacije za ronjenje na dah, AIDA International.

Tijekom četiri dana međunarodnog natjecanja, krajem prošle godine, Sanda je zaronila na dubinu od -80 metra u disciplini Free Immersion (ronjenja u dubinu bez peraja uz povlačenje po konopu) , -70 u disciplini Constant weight Bifins (ronjenja u dubinu sa perajama), i -65 u disciplini Constant (ronjenja u dubinu sa mono perajom), i time osvojila prvo mjesto na tom natjecanju.

Prvo kao psiholog, onda uključena na menadžerskoj razini u UN-u, a sada kao instruktor ronjenja na dah, Sanda vodi ronilački centar na Asinari u Sardiniji. Sanda je promijenila svoj život 2016 godine, kada se rodila snažna strast za morem, dok je radila u Rimu u sjedištu UN-a. Danas Sanda pod hrvatskim bojama kao članica reprezentacije AIDA Hrvatske, niže rekorde u ženskoj konkurenciji ronjenja na dah u dubinu.

2016. godine u Egiptu je postavila svoj prvi Hrvatski rekord, tada 60 metara. Sada od svibnja do listopada živi na Asinari. Drži tečajeve ronjenja na dah i vodi centar, dok se zimi više fokusira na treninge. Sandine nove nacionalne rekorde očekujemo na najvećem regionalnom natjecanju u ronjenju na dah, Adriatic Depth Trophy, na Krku, u organizaciji AIDA Hrvatska u travnju.

"Biti će mi drago napokon se natjecati u Hrvatskoj pogotovo na jednom sada već prestižnom natjecanju i iako znam da tamo znaju biti izazovni uvjeti dat ću sve od sebe. Nadam se da ću ponovo podići formu do kraja godine i još dalje pomaknuti svoje osobne rekorde. Ronjenje je stvarno sport u kojem se može natjecati do starosti i nadam se da ću još dugo moći pomicati svoje granice" ispričala je Sanda Delija.

„Bit će nam izuzetno drago da okupimo kompletnu reprezentaciju na ovom natjecanju koje je naraslo na jedno od najvećih u svijetu i predstavimo se u najboljem svjetlu, a Sanda nam je svakako lider među djevojkama. Ja se nadam da će upisati svoje ime i u četvrtu dubinsku disciplinu kao nacionalna rekorderka“ rekao je Vitomir Maričić  iz AIDA Hrvatska i direktor ADT natjecanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.