Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječanka Sanja Barić ponovno se kandidira za ustavnu sutkinju

02.05.2016.

17:35

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do isteka roka za prijavu kandidata za 10 ustavnih sudaca preostala su još tri dana, a saborskom Odboru za Ustav do ponedjeljka se javilo petoro kandidata, među kojima i predstojnica Katredre za ustavno pravo riječkoga Pravnog fakulteta Sanja Barić.

Riječkoj stručnjakinji za ustavno pravo Sanji Barić ovo je druga kandidatura za tu dužnost, od koje su je u srpnju prošle godine dijelila dva glasa saborskih zastupnika. Sabor je tada još jednom neuspješno pokušao okupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za popunu dva upražnjena mjesta u Ustavnom sudu. Barić je dobila potporu 99 od ukupno 107 zastupnika koji su pristupili glasovanju, koje je bojkotirao tada oporbeni HDZ.

Uz Barić, kandidati koji su se dosad prijavili su predsjednik Upravnog suda u Zagrebu Andrej Abramović, sudski tumač za njemački i slovenski jezik s adresom u Muenchenu Ramo Atajić, Joško Badžim, viši stručni savjetnik u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost te sutkinja Visokog prekršajnog suda Antonija Kovačić.

Odredba o dvotrećinskoj većini za izbor ustavnih sudaca u Ustav je unesena 2010. Iste je godine istekao mandat sutkinji Nevenki Šernhorst, no Sabor još uvijek nije uspio imenovati njezina zamjenika. U Ustavnom sudu trenutno je 10 sudaca jer je Ivan Matija lani otišao u mirovinu, a Davoru Krapcu je 8. siječnja završilo i šestomjesečno produljenje mandata. Na produljenom mandatu još su uvijek predsjednica Suda Jasna OmejecSnježana Bagić i Aldo Radolović. U svibnju istječe mandat još troje sudaca.

Ne imenuje li Sabor do lipnja nove suce, Ustavni sud ostat će bez kvoruma potrebnog za donošenje odluka. To bi značilo ustavnu krizu, budući da je bez Ustavnog suda, primjerice, nemoguće provesti izbore. U Saboru, međutim, uvjeravaju da se takvo što neće dogoditi jer će se dvotrećinska većina ovoga puta sigurno naći.

S tim su ciljem provedene međustranačke konzultacije, tijekom kojih su do medija dolazile kuloarske informacije o početnim listama kandidata koje u Ustavnom sudu priželjkuju vladajući i oporba. U Odboru za Ustav ističu kako je riječ tek o načelnom dogovoru o profilu pravnika koji bi trebali ući u Ustavni sud, a konačni ishod ovisit će o tome tko će se sve kandidirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.