Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeci i PGŽ-u priznanje za proračunsku transparentnost, pohvala i Opatiji

02.07.2018.

14:40

Autor: Radio Rijeka

Obersnel uz glavnu državnu rizničarku Ivanu Jakir-Baju i državnu tajnicu Katicu Prpić (Foto: Grad Rijeka)

Obersnel uz glavnu državnu rizničarku Ivanu Jakir-Baju i državnu tajnicu Katicu Prpić (Foto: Grad Rijeka)

Foto: - / -

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je u Zagrebu primio priznanje Instituta za javne financije za proračunsku transparentnost Grada Rijeke, a i PGŽ je ocijenjena peticom. Pohvalnicu je dobila i Opatija, a za Rijeku je istaknuto da građanima nudi i e-konzultacije.

Prema rezultatima istraživanja o proračunskoj transparentnosti svih županija, gradova i općina u RH, prosječna proračunska transparentnost svih županija, gradova i općina od mogućih 5 iznosi 3,52. Ovogodišnji prosjek županija iznosi 4,9, gradova 4 i općina 3,3. Iako po prvi put nema grada bez objavljenog bar jednog proračunskog dokumenta, ni općine bez službene mrežne stranice, i dalje su prisutne prevelike razlike, posebice među općinama.

Primorsko-goranska županija je po pitanju transparentnosti ocijenjena čistom peticom, a najtransparentnije su također i Koprivničko-križevačka i Karlovačka, dok su najmanje transparentne Splitsko-dalmatinska i Osječko baranjska županija, stoji u izvješću Instituta za javne financije.

Institut za javne financije u svom je izvješću posebno istaknuo one lokalne jedinice koje su u svih dosadašnjih pet ciklusa objavile svih pet traženih dokumenata. Osim Rijeke, to su još i Krapinsko-zagorska županija, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska županija, te gradovi Buzet, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Slavonski Brod, Vodice i Zagreb.

Za Rijeku je još naglašeno da je otišla i korak dalje pa "građanima nudi e-konzultacije da ocijene tekući proračun i ponude i obrazlože svoje prijedloge i projekte za iduću proračunsku godinu, participativno budžetiranje da sudjeluju u planiranju i donošenju proračuna kroz male komunalne akcije i program lokalnog partnerstva te edukativnu proračunsku igru Proračun(ajme)", stoji u obrazloženju.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u svom je izlaganju upozorio da će sve dok transparentnost ovisi o političkoj volji čelnika javnih uprava, stanje u 576 gradova općina i županija biti vrlo raznoliko.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih gradova, općina i županija. Bilo je promatrano godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. te proračunski vodič za građane za 2018.

Istaknuo je da Rijeka već jako dugo sve službene dokumente, akte i odluke objavljuje na službenome gradskom portalu. "Rijeka osam dana prije održavanja sjednice predstavničkog tijela šalje vijećnicima mailom, a na gradskom portalu javno objavljuje dnevni red sjednice i sve materijale o kojima će vijeće raspravljati. Tako je s prijedlogom proračuna, a isti princip se odnosi i na polugodišnji, odnosno godišnji izvještaj proračuna", rekao je gradonačelnik.

Na javnu objavu izglasanog proračuna, gradove, općine i županije obvezuje i Zakon o pravu na pristup informacijama, pa je Obersnel naveo da ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi javnosti bila uskraćena dostupnost tog dokumenta, stoji u priopćenju pristiglom iz Grada Rijeke.

Podrobniji rezultati istraživanja za sve županije, gradove i općine dostupni su na interaktivnoj karti na mrežnoj stranici Instituta za javne financije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.