Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeci priznanje Grad budućnosti za STARTUP inkubator

11.11.2015.

18:40

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Rijeka dobio je priznanje Grad budućnosti za projekt STARTUP inkubator za mlade. Vrijedno priznanje preuzeo je gradonačelnik Vojko Obersnel na konferenciji Gradovi budućnosti 2015. održanoj u Zagrebu.

Grad Rijeka otvorio je STARTUP inkubator u veljači 2013. godine. Namijenjen je u prvome redu mladim ljudima, da im pruži poduzetničku infrastrukturu za razvoj njihovih poslovnih ideja. Tijekom šest mjeseci, korisnici dobivaju besplatno mentorstvo i savjetodavnu pomoć. U četiri generacije kroz inkubator su prošla 63 tima, odnosno 169 ljudi. Polaznici su dosad otvorili sedam poslovnih subjekata sa sjedištem u Rijeci i okolici. Neki od njih probili su se i u međunarodne poduzetničke akceleratore te natjecanja.

Projekt Gradovi budućnosti – INpuls 2015 u kojem je Rijeka dobila priznanje pokrenuo je Poslovni dnevnik u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske i Udrugom gradova. Njime su željeli prikupiti, dokumentirati i promovirati razne gradske prakse i projekte koji vode prema ostvarenju vizije pametnih gradova (smart city).

Priznanje je Gradu Rijeci pripalo za projekt STARTUP inkubator za mlade u kategoriji Pametnija ekonomija u kojoj se nagrađivalo najbolje dostignuće u implementaciji inicijativa usmjerenih na poticanje razvoja poduzetništva, naročito u segmentu inovativnih mikro i malih tvrtki, bilo kroz razvoj moderne infrastrukture, bilo kroz modele udruživanja i klasterizacije. Grad Rijeka bio je nominiran uz Zagreb, Zadar, Pakrac, Mali Lošinj, Ludbreg, Koprivnicu, Čakovec i Belišće.

Gradovi su za priznanje mogli prijaviti svoje projekte u pet kategorija: pametnija ekonomija, pametnija mobilnost, pametnija uprava, pametnija zajednica i pametniji okoliš. Stručni žiri odabrao je one gradove koji najbolje korespondiraju viziji pametnog grada inovativnim pristupom, postignutim rezultatima i mogućnošću replikacije u drugim jedinicama lokalne samouprave, a ocjenjivane su tri ključne točke svakog projekta: inovativnost, socijalni učinak i primjenjivost u drugim područjima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.