Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka biotehnologija sjedište Hrvatskoga društva za proteomiku

23.06.2015.

13:00

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci je osnovano Hrvatsko društvo za proteomiku - znanost koja se bavi proteinima povezujući biologiju, kemiju i računarstvo. Vrlo je važna u stvaranju lijekova, odnosno borbi protiv bakterija i virusa.

Predsjednica novoosnovanoga društva je umirovljena riječka profesorica Jasna Peter Katalinić, svjetska stručnjakinja za spektrometriju masa. Tajnik Hrvatskoga društva za proteomiku je Đuro Josić, također redoviti profesor na Sveučilištu u Rijeci i eminentni stručnjak u proteomici.

Što je proteomika?
Proteomika je znanost koja se bavi proučavanjem proteina - nositelja svih bioloških funkcija. Interdisciplinarna znanost povezuje biologiju, kemiju i računarstvo i posebno je značajna u borbi protiv bakterija i virusa, odnosno stvaranju lijekova. Proteom je skup svih proteina i proteomskih oblika koje organizam proizvodi tijekom života, a proteomika prati i njihove promjene, primjerice, u zdravom i oboljelom tkivu.

Sjedište HDP-a je na riječkom Odjelu za biotehnologiju, koji je posljednjih godina okupio nekoliko vrsnih svjetskih znanstvenika. Njihov Centar za visokoprotočnu tehnologiju najbolje je opremljen centar takve vrste, ne samo u Hrvatskoj već i znatno šire.

Hrvatsko društvo za proteomiku osnovano je, između ostaloga, kako bi se promovirale visokoprotočne metode u prirodnim i biotehnološkim znanostima i biomedicini te objedinile ekspertize stručnjaka u prirodnim znanostima te biomedicini i biotehnologiji. Krajnji je cilj ostvariti zajedničke projekte primjenjive u gospodarstvu.

Kako bi ostvarilo svoje ciljeve, HDP će istraživati proteome, organizirati znanstvene skupove i edukaciju znanstvenika i stručnjaka te promovirati proteomiku u znanstvenoj zajednici i javnosti. U subotu 27. lipnja Hrvatsko društvo za proteomiku postat će na skupštini u Milanu članom Europskoga proteomskog udruženja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.